Brouwerijsite in Molenbeek wordt Nederlandstalige jezuïetenschool
CEBECO, de Onderwijskoepel van de Jezuïeten in ons land, opent in september 2023 het eerste jaar van een nieuwe, Nederlandstalige school voor 850 leerlingen in Sint-Jans-Molenbeek. De Egied Van Broeckhovenschool komt er op een site van de voormalige brouwerij Vandenheuvel. Een deel van die brouwerij is geklasseerd als industrieel erfgoed, waardoor het nog een hele uitdaging wordt om dat gedeelte met de nieuwbouw te verzoenen. Er wordt bewust gekozen voor een ruimer concept dan het traditionele jezuïetencollege, omdat een beperking tot ASO-richtingen zou impliceren dat vele Molenbeekse jongeren er niet opgeleid en gevormd zouden kunnen worden.
Volgens Eddy Van de Velde, directeur van de vzw Ignatius Scholen in Beweging, wil de school inspelen op de actuele uitdagingen in de unieke Brusselse context. Er zijn nog altijd teveel jongeren zonder diploma secundair onderwijs die keer op keer ontgoochelingen hebben meegemaakt en die nadien moeilijk hun plaats in de samenleving vinden. De rol van het onderwijs is om ervoor te zorgen dat jongeren hun diploma behalen en dat ze nadien zin hebben om op de arbeidsmarkt eraan te beginnen. In een domeinschool moeten we dit kunnen realiseren binnen de studiegebieden die we daar aanbieden. De nieuwe school zal onderwijs aanbieden op ASO-, TSO- en BSO-niveau, op de studiedomeinen STEM (Science, Technology, Electronics en Maths) en Maatschappij & Welzijn (alles wat met zorg te maken heeft).
De leuze van de school wordt: En todo amar y servir (In alles liefhebben en dienen)
Ignatiaans
Volgens Van de Velde zal het pedagogische project ook ruim aandacht besteden aan multiculturaliteit en meertaligheid. Het Ignatiaanse opvoedingsproject is een sterk opvoedingsproject dat mensen wil samenbrengen en dat streeft naar het tot stand brengen van verzoening tussen mensen met een verschillende religie, cultuur, taal, geslacht of sociale achtergrond. De inspiratiebron van de school is Egied Van Broeckhoven. Deze jezuïet was een priester, die in de jaren 1960 samen met twee andere priester-arbeiders in Kuregem (Anderlecht) ging wonen om dienstbaar te zijn en het leven van de arbeiders te delen.
Van de Velde: Hij ging om met mensen van alle slag, ongeacht hun achtergrond. Hij nam het op voor kwestbaren die hij hielp in hun zoektocht naar huisvesting en werk en hij ging ook zelf in een metaalfabriek werken. Hij overleed al op jonge leeftijd in 1966 toen hij in de fabriek ongelukkig onder een staalplaat terechtkwam. Met zijn metgezellen stond de jezuïet vele migranten terzijde, die op dat moment in Brussel arriveerden. Egied stelde zich zelf altijd dienstbaar op vanuit een heel positieve en liefdevolle houding. Dit is meteen ook de grootste opdracht die we zelf hebben, de kinderen waarmee we werken graag zien en een groot empathisch vermogen aan de dag leggen om hen te begrijpen, te helpen en echt te leren kennen.
Ruim concept
De Egied Van Broeckhovenschool wil haar pedagogische project niet beperken tot de schooluren en wil ook inzetten op naschools sporten en een brede ontwikkeling van jongeren. Als ignatiaanse school zoeken wij de maatschappelijke breuklijnen op tussen verschillende sociale klassen, verschillende religies en culturen, tussen arm en rijk … Zowel tijdens als na de schooldag willen wij een plaats zijn waar jongeren en verenigingen uit de buurt met diverse achtergrond kunnen samenkomen om er samen te leren en te leven en mekaar te leren waarderen.
Voorstelling van de school en het concept er rond op www.egied.be