Klooster van Kortrijkse O.L.V.-hospitaal wordt gerestaureerd
Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor de restauratie van het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal in Kortrijk. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 1.387.717,42 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economische en maatschappelijke weefsel te herstellen na de coronacrisis. De gevels en daken van het klooster dat bij het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal op het Buda-eiland hoort, worden gerestaureerd. Deze eerste werken zijn noodzakelijk om de gebouwen goed te bewaren, legde minister Diependaele uit op de voorstelling van het restauratiedossier afgelopen vrijdag in Kortrijk.
Ontwikkeling Buda-eiland
De restauratie en herbestemming van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal kadert in de bredere ontwikkeling van Buda-eiland. Minister Diependaele: Het Buda-eiland is in volle ontwikkeling: de Leieboorden werden vernieuwd en de voorbereidingen zijn gestart voor de realisatie van een culturele landmark op de Budatip. Zo kadert dit project in een belangrijke ruimtelijke en regionale ontwikkeling binnen de stad Kortrijk. Via de herbestemming van deze voormalige kloostersite zet het project ook in op een duurzaam hergebruik van deze erfgoedsite.
Verborgen parel
Het klooster van het Onze-Lieve-Vrouwhospitaal, ook gekend als het Augustinessenklooster, is een enigszins verborgen erfgoedparel uit het OCMW patrimonium, legt Philippe De Coene, Kortrijkse schepen van Onroerend Erfgoed, uit. Het klooster gaat terug tot het begin van de 13de eeuw. Belangrijke delen van de buitenschil zijn nog vrij authentiek en omvatten ook sporen van de oorspronkelijke bebouwing in romaanse stijl en de delen van de oude stadsmuur. De site omvat onder meer een laatgotisch poortgebouw, een barokke kapel, een 16de-eeuwse keuken en een kloostertuin naar Engels model. De toekenning van een aanzienlijke premie voor de broodnodige restauratie van de buitenschil van het klooster is erg goed nieuws. Uitgerekend op de dag dat we de afwerking van de totaalrestauratie van het Kortrijkse Begijnhof vieren, kunnen we starten met het kloosterproject. Opnieuw slaan Vlaanderen en Kortrijk de handen in elkaar, ook de Stad investeert 1,6 miljoen euro in de buitenschil. Dit is ongetwijfeld het begin van een nieuw succesverhaal.