Het orgel van de Sint-Pieterskerk in Leerbeek wordt gerestaureerd

De Vlaamse overheid maakt 177.403 euro vrij voor de restauratie van het orgel van de Sint-Pieterskerk in het Vlaams-Brabantse Leerbeek (Gooik).
13/07/2021 - 11:00
De Sint-Pieterskerk in Leerbeek (Gooik)
De Sint-Pieterskerk in Leerbeek (Gooik) © Beeldbank Vlaanderen

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele geeft groen licht voor de restauratie van het orgel van de Sint-Pieterskerk in Leerbeek, een deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Gooik. De Vlaamse overheid kent hiervoor een premie van 177.402,72 euro toe. Deze middelen komen uit het relanceplan Vlaamse Veerkracht, waarmee de Vlaamse Regering 4,3 miljard euro investeert om het economische en maatschappelijke weefsel te herstellen na de coronacrisis. De Sint-Pieterskerk in Leerbeek bezit een orgel uit 1648 dat gebouwd werd door Nicholas Le Royer. Het orgel is sinds 1979 beschermd, 21 jaar eerder dan de kerk. Het is een van de oudste orgels in het Pajottenland, schrijft minister Diependaele in de toelichting.

Historiek

De Sint-Pieterskerk in Leerbeek, deelgemeente van Gooik, is recent volledig gerestaureerd. Er kunnen opnieuw huwelijken, doopsels, erediensten en culturele- en toeristische activiteiten plaatsvinden. Het essentiële sluitstuk van de totaalrestauratie van de kerk is die van het Le Royer-orgel uit 1648. Na de restauratie zijn het orgel en de kerk opnieuw in piekfijne conditie om gebruikt te worden door en voor de Gooikenaren.

De Sint-Pieterskerk zelf werd gebouwd tussen 1769 en 1773 en is een opmerkelijk voorbeeld van een classicistische plattelandskerk. Sinds december 2000 is het gebouw beschermd als monument.