Laatste restauratiefase Abdij van Park van start

Op de erfgoedsite komen in de toekomst kamers voor priesterstudenten uit het buitenland, die aan de KU Leuven studeren.
10/08/2021 - 15:30

Vandaag is de laatste en ook de grootste restauratiefase van de erfgoedsite van de Abdij van Park voorgesteld. De werken starten op 13 september 2021. Volgens schepen Dirk Vansina van openbare werken en restauraties van de stad Leuven worden daarbij de oost- en de noordvleugel en de infirmerie van het abdijgebouw herbestemd voor gemengd gebruik. “Dit zijn de laatste vleugels van de abdijsite die nog op een restauratie wachten. Zowel het interieur als de gevels komen aan bod. De daken werden al eerder aangepakt. Een van de blikvangers is de 16de-eeuwse kapittelzaal in de oostvleugel.”

De kosten worden geraamd op 8.962.646,37 euro. Tegen 2025 moeten alle kloostergebouwen van de abdij volledig gerestaureerd zijn.

Met respect voor de traditie

Dirk Vansina: “Het is de bedoeling dat dit ook in de toekomst een stiltesite blijft. Vandaag leeft er nog steeds een norbertijnengemeenschap in de abdij en de kerk wordt ook vandaag nog als parochiekerk gebruikt. Belangrijke delen van de abdij waar thans de werken starten worden na de restauratie in ondererfpacht gegeven aan de KU Leuven. Op de bovenverdieping worden in de toekomst studenten gehuisvest. Zo’n 30 voormalige kloostercellen en de zolderruimte van de infirmerie worden omgebouwd tot een 10-tal kamers voor de paters norbertijnen en hun gasten en kamers voor een 20-tal priesterstudenten. Zo kunnen zij ook iets meepikken van het kloosterleven en blijven wij trouw aan de traditie en de geschiedenis van de site."

De zolder van de oostvleugel wordt tentoonstellingsruimte. In de kelderruimte van de infirmerie komt er een kunstdepot bestemd voor de kunstcollectie van de abdij en ook te gebruiken door het museum PARCUM. Het archief blijft eigendom van de norbertijnen.

(vervolg na de foto)

Schepen Dirk Vansina
Schepen Dirk Vansina © Stad Leuven

Speciaal voor de Abdij van Park werden verschillende types van dubbel isolerend glas uitgetest om het effect op het historische karakter na te gaan.

Werelderfgoed van Unesco

Schepen Dirk Vansina vertelt nog dat het de ambitie is om de site die als erfgoed is geklasseerd op langere termijn te laten erkennen als Werelderfgoed van Unesco. "Deze site is erg waardevol en hij is goed en authentiek bewaard, ondanks de ravage die de Franse Revolutie in die tijd aan ons religieuze erfgoed heeft aangericht. Wij zijn er ons echter van bewust dat zo’n aanvraag in een ruimere kluster moet gebeuren, samen met andere abdijen en bij voorkeur in een internationale context. Maar wij wachten eerst de restauratie af. Daarna zal de stad Leuven nagaan op welke manier het dossier voor de Unesco-erkenning het best kan worden opgesteld."