Orde van Malta dreigt soevereiniteit te verliezen

Kardinaal Silvano Tomasi dreigt met een ingrijpende hervorming van het bestuur en de structuren de werking van de orde te ondermijnen.
21/01/2022 - 09:46
Ook tijdens de coronapandemie bleef de orde actief
Ook tijdens de coronapandemie bleef de orde actief © Vatican Media

Belangrijke vertegenwoordigers van deOrde van Malta - officieel: de Soevereine Militaire Hospitaalorde van Sint-Jan van Jeruzalem, van Rhodos en van Malta - vrezen dat de nieuwe statuten die de Heilige Stoel aan de orde wil opleggen de soevereiniteit van de orde dreigen te ondermijnen. De katholieke orde, die bekend staat om haar humanitaire hulpverlening wereldwijd, dreigt daardoor ook haar door meer dan honderd staten erkende status als soevereine staat te verliezen.

Erger nog is dat de efficiëntie van de hulpverlening, waarvoor de orde bekend staat, onomkeerbaar in het gedrang dreigt gebracht te worden. 

De kanselier van de orde, Albrecht von Boeselager, stelt dat paus Franciscus hem de garantie heeft gegeven dat hij de soevereiniteit van de orde niet in het gedrang wil brengen. De paus vertrouwde na een interne crisis de taak voor de hervorming van de orde toe aan kardinaal Silvano Tomasi, die tot 2016 de permanente waarnemer van de Heilige Stoel bij de VN in Genève was. Tomasi kreeg afgelopen oktober extra bevoegdheden, om de orde te hervormen in overeenstemming met de nieuwe wetteksten. Maar de kardinaal blijkt volgens waarnemers nogal voortvarend te werk te gaan en lijkt in het ontwerp van de nieuwe statuten van de orde nauwelijks rekening te houden met de toezegging van de paus. Insiders vrezen dat Tomasi met zijn voorstellen niets minder wil dan de orde gewoon inlijven bij de Heilige Stoel en haar de facto de status van soevereine entiteit wil ontnemen. 

Die aantasting van de soevereiniteit zou een drama betekenen voor de internationale werking en de eeuwenoude humanitaire missie van de orde, die wereldwijd tientallen ziekenhuizen en gezondheidscentra beheert en dankzij haar bijzondere, internationaal erkende status een cruciale en unieke rol speelt in de hulpverlening in afgelegen gebieden bij natuurrampen en burgeroorlogen, zoals in de DR Congo. Daarvoor kan zij rekenen op ruim 13.500 leden, 80.000 vrijwilligers wereldwijd en nog eens 42.000 werknemers, vrijwel uitsluitend verpleegkundig personeel. De orde is doorheen de eeuwen erin geslaagd om een uitgebreid netwerk van diplomatieke en humanitaire contacten uit te bouwen, waardoor zij levensnoodzakelijke hulp tot bij de noodlijdenden zelf weet te brengen, ook voor andere hulporganisaties en zelfs in landen waar omkoping en corruptie hoogtij vieren. Het valt moeilijk te begrijpen dat een bureaucratische ingreep dit alles op het spel dreigt te zetten, juist ten koste van de armste en de meest kwetsbare mensen, nochtans een van de prioriteiten van het pontificaat van deze paus … 

Bron: NCR