Spaanse parlement start onderzoek naar misbruik in de Kerk
Het Spaanse parlement heeft dinsdag met grote meerderheid een motie goedgekeurd voor de oprichting van een parlementaire onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de katholieke kerk. De Spaanse premier Pedro Sánchez had al eerder stevig aangedrongen op een diepgaand onderzoek naar het seksueel misbruik door katholieke geestelijken. Die aankondiging viel niet toevallig samen met het ad-liminabezoek van een deel van de Spaanse bisschoppen.
Het parlement keurde gisteren dan de motie goed van de regeringspartijen - de socialistische PSOE en het radicaal-linkse Unidas-Podemos - al stemden de conservatieve Partido Popular en het rechts-populistische Vox tegen. Voorlopig is nog onduidelijk welke vorm de commissie zal aannemen, maar de socilaisten zijn voorstander van een commissie van deskundigen. Die moet nagaan hoe slachtoffers van seksueel misbruik beter kunnen beschermd worden en zoeken naar een manier om hen schadevergoeding te bezorgen. Premier Sánchez kondigt ook aan dat hij al vanaf morgen in gesprek gaat met slachtoffers van misbruik. Nog voor de stemming had het openbaar ministerie overigens al de opdracht gegeven om alle klachten en rechtszaken inzake kindermishandeling, civiel- en strafrechtelijk, die lopende zijn en waarbij religieuze instellingen betrokken zijn, te verzamelen.
De Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE) had op haar overleg van eind 2021 een historisch en onafhankelijk onderzoek naar seksueel misbruik door katholieke geestelijken nog expliciet afgewezen. Kardinaal Juan Jose Omella Omella, de aartsbisschop van Barcelona en voorzitter van de CEE, minimaliseerde toen ook de omvang van het misbruik en bleef erbij dat de melding van klachten en het misbruikbeleid diocesaan moeten worden aangepakt.
Premier Sánches nam daarmee dus geen genoegen. Hij vindt dat de Spaanse kerkleiding te weinig doet, hoewel de aanbevelingen van de paus nochtans overduidelijk zijn.Jaume Asens, voorzitter van Unidas-Podemos, beschuldigde de Spaanse bisschoppen zelfs ervan hun verantwoordelijkheid te ontlopen en bewust de andere kant op te kijken. Hij verwees o.m. naar Frankrijk en Duitsland, waar wél krachtig wordt opgetreden door de kerkleiding.
Bron: El Pais/Crux