Volledige Bijbel is nu in 719 talen vertaald

Van de circa 312 lopende UBS-vertaalprojecten steunde het Nederlands-Vlaamse Bijbelgenootschap (NBG) er in het afgelopen jaar 38.
31/03/2022 - 15:39
De Groene Bijbel, door het NBG uitgegeven bij Uitgeverij Jongbloed
De Groene Bijbel, door het NBG uitgegeven bij Uitgeverij Jongbloed © NBG

11 miljoen mensen kunnen sinds 2021 voor het eerst de Bijbel in hun eigen taal lezen. Zij spreken een van de 48 talen waarin de Bijbel of een deel ervan vertaald is. Dankzij jarenlang vertaalwerk is de Bijbel inmiddels al voor 5,8 miljard mensen in 719 talen compleet vertaald. Het integrale Nieuwe Testament is vertaald in 1.600 talen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2021 van United Bible Societies (UBS), het samenwerkingsverband van circa 150 Bijbelgenootschappen wereldwijd. In 3.800 van de circa 7.400 talen wereldwijd werd nog geen enkel gedeelte van de Bijbel vertaald. Volgens het UBS-rapport is het de ambitie om de Bijbel of in elk geval delen ervan tegen 2038 in nog eens 1.200 talen te vertalen

Volgens directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG) is de complete Bijbel dankzij het vertaaalwerk dat in 2021 werd voltooid bijkomend in 3 talen voor het eerst beschikbaar: het Khualsim (een taal in Myanmar), het Asturisch (dat in Noord-Spanje wordt gesproken) en de Austro-Aziatische taal Santali, die voornamelijk wordt gesproken in Oost-India, Bangladesh en Nepal. In acht andere talen is ook voor het eerst het integrale Nieuwe Testament beschikbaar: vijf Afrikaanse en drie Aziatische talen, onder meer de Songo-taal in Angola (een project met steun van het NBG). In 37 andere talen zijn voor het eerst gedeelten van de Bijbel beschikbaar, waarvan drie met NBG-steun.

Directeur Buitenwerf voegt eraan toe: Nederlanders en Vlamingen hebben rondom de presentatie van de NBV21 zelf ervaren dat de komst van een Bijbelvertaling groot nieuws is. Mensen reageren verrast en blij op nieuwe inzichten in de Bijbeltekst dankzij zo'n vertaling. Die ervaring delen we met miljoenen mensen wereldwijd, die in 2021 de Bijbel voor het eerst konden horen of lezen in hun eigen taal of een nieuwe vertaling ontvingen.

Bron: NBG/UBS