Eeuwenoud tablet bewijst dat Bijbel ouder is dan gedacht

De inscriptie op het kleitablet bestaat uit 40 letters en is eeuwen ouder dan alle bekende inscripties uit het oude Israël.
05/04/2022 - 10:00
Er kwam heel wat ontcijferwerk aan te pas
Er kwam heel wat ontcijferwerk aan te pas © Pieter Gert van der Veen @facebook

Volgens Israëlische archeologen bewijst een kleitablet met een oude Hebreeuwse vloek dat de Bijbel wellicht eerder werd geschreven dan algemeen wordt aangenomen. Het tablet werd ontdekt op de berg Ebal. Er wordt aangenomen dat de tekst in 1.500 v.Chr. is geschreven. Daarmee is het meteen 200 jaar ouder dan enige andere gekende Hebreeuwse tekst en zelfs 1.350 jaar ouder dan de Dode Zeerollen. 

De ontdekking op de berg Ebal bevestigt Bijbelteksten uit Deuteronomium 27,15-26 en Jozua 8,30.

Het tablet uit de late bronstijd bewijst volgens archeologen dat de Bijbel al voor de Perzische of Hellenistische periode werd geschreven. Een aantal kritische wetenschappers verdedigden jarenlang de stelling dat Hebreeuwse schriftgeleerden niet in staat zouden zijn geweest om de Bijbel op zo'n vroege datum te schrijven. Die stelling wordt nu volgens de archeologen onderuit gehaald door de 3.000 jaar oude inscriptie waarin het woord vloek 10 keer en het woord JHWH (de Bijbelse spelling van Gods naam) twee keer voor komt. 

Het tablet, bekend als een vloektablet, kwam in december 2019 aan het licht bij een opgraving van een team onder leiding van de Amerikaanse professor archeologie Scott Stripling, die met een team hopen aarde onderzocht die waren achtergelaten na een opgraving door een team van de Universiteit van Haifa tussen 1982 en1989. Stripling kon de betekenis uiteindelijk achterhalen dankzij een samenwerking met vier wetenschappers van de Academie voor Wetenschappen van de Tsjechische Republiek, onder leiding van Daniel Vavrik, en twee epigrafen (specialisten in het ontcijferen van oude teksten): Gershon Galil van de Universiteit van Haifa en de Nederlandse Bijbelarcheoloog Pieter Gert van der Veen van de Johannes-Gutenberg Universiteit in Mainz. Met geavanceerde tomografische scans zijn zij erin geslaagd de tekst te herstellen en te ontcijferen. 

Lees meer over de archeologische vondst op de website van Bible Archeology.

Bron: The Jerusalem Post/Times of Israël