Provincie Antwerpen steunt herbestemming kerken

Het provinciebestuur van Antwerpen maakt 536.932 euro vrij voor de financiering van de her- en nevenbestemming van drie kerken
10/12/2022 - 14:34
De Sint-Jozefkerk van Heide-Kalmthout
De Sint-Jozefkerk van Heide-Kalmthout © Wikipedia

Het Antwerpse provinciebestuur kent een Kerkplus-subsidie toe voor de herbestemming van de Blijde Boodschapkerk in Turnhout en de Sint-Jozefkerk van Heide-Kalmthout. In Massenhoven start een herbestemmingonderzoek voor de Sint-Stefaankerk. Daarvoor krijgt het gemeentebestuur van Zandhoven een subsidie van bijna 37.000 euro.De komende jaren moet voor tientallen kerken in onze provincie een nieuwe bestemming of een nevenbestemming gevonden worden, zegt gedeputeerde voor Plattelands- en Dorpenbeleid Kathleen Helsen. Als provinciebestuur vinden we het belangrijk dat deze historische gebouwen een nieuwe maatschappelijke invulling krijgen, na een grondig onderzoek door een expertenteam en ook altijd in samenspraak met de inwoners van de wijk of het dorp. Met Kerkplus bieden we financiële ondersteuning voor participatietrajecten en herbestemmingonderzoeken. Daarna kan een kerkbestuur ook nog subsidies krijgen om die nieuwe functie effectief te realiseren.

Het provinciebestuur van Antwerpen trekt in deze bestuursperiode alles samen 3.850.000 euro uit voor Kerkplus.

In Turnhout wordt de voormalige Blijde Boodschapskerk, die in erfpacht is gegeven aan de stad, herbestemd als buurtkerk. De stad wil er een kleuterschool in onder brengen, gekoppeld aan verschillende buurtfuncties. De combinatie van een kleuterschool met buurtlokalen, een spelotheek én een grote zaal en speelplaats voor zowel de school als de buurt, maken er een mooi voorbeeld van multifunctioneel ruimtegebruik van. De nieuwe invulling van de voormalige kerk past in de vernieuwing van de hele Parkwijk, een erfgoedwaardige sociale woonwijk uit de jaren 1960 en ’70.

In Heide-Kalmthout blijven voorlopig kerkelijke diensten en plechtigheden plaatsvinden in de Sint-Jozefkerk, aangevuld met sociaal-culturele activiteiten. Het kerkgebouw, dat dateert uit de jaren 1930, krijgt er een nevenbestemming als cultureel centrum.

En in Zandhoven gaat de gemeente na wat de beste invulling is voor de Sint-Stefaankerk in deelgemeente Massenhoven. Een herbestemmingonderzoek moet uitsluitsel geven over de haalbaarheid van de verschillende opties. Het multidisciplinaire team Studio Open Kerken start daarvoor een onderzoek in samenwerking met de parochie en de lokale bevolking.