Broederlijk Delen vraagt moedig Colombiabeleid

Na decennia burgeroorlog is Colombia eindelijk op weg naar vrede, maar dat mag schendingen van de mensenrechten niet doen vergeten.
05/12/2020 - 00:00

De Belgische regering moet in haar relaties met Colombia aandacht hebben voor de schendingen van de mensenrechten en de landrechten van de boerengemeenschappen. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders moet die zorg ook tijdens zijn ontmoetingen met Europese collega’s en in de internationale instellingen meenemen. Dat verzoek formuleerde de delegatie van Broederlijk Delen, die gisteren het kabinet van de minister van Buitenlandse Zaken bezocht en er de petitie van 9.400 mensen overhandigde. Het bezoek bekroonde de jaarlijkse vastencampagneMet een leven speel je niet waarin dit jaar Colombia centraal stond.

Sociale onrust en schendingen van mensenrechten

Broederlijkdelendirecteur Lieve Herijgers: Vandaag is er in Colombia na vijftig jaar burgeroorlog opnieuw zicht op vrede, dankzij de onderhandelingen tussen rebellengroepen en de regering. Maar echte en blijvende vrede is slechts mogelijk als ook de boerenbevolking effectief inspraak krijgt in de ontwikkelingsagenda van het land. Broederlijk Delen gelooft dat Colombia flinke stappen zet in de richting van blijvende vrede, maar boeren worden nog steeds met geweld van hun gronden verdreven. Grote economische projecten zoals mijnen, stuwdammen en suikerrietplantages leiden tot nieuwe conflicten en recent nog werden leiders van sociale organisaties die zich daartegen verzetten bedreigd en vermoord.

Moedig internationaal engagement

Beleidsmedewerker Wies Willems van Broederlijk Delen vindt een bindend kader voor het respect van de mensenrechten in Colombia van essentieel belang. Bedrijven die handel drijven met Colombia moeten ter verantwoording geroepen worden als ze bijdragen tot mensenrechtenschendingen of niet de moed bezitten om daaruit de nodige consequenties te trekken. 

©BroederlijkDelen