Bezit kerk in Hoepertingen een schilderij van Jacob Jordaens?

Het valt nog maar moeilijk te achterhalen in welke mate Jacob Jordaens eigenhandig het tafereel uit het evangelie volgens Lucas heeft geschilderd.
25/04/2023 - 18:57
De Sint-Vedastuskerk in Hoepertingen
De Sint-Vedastuskerk in Hoepertingen © Wikipedia

Het schilderij De Visitatie in de Sint-Vedastuskerk in Hoepertingen (Borgloon) is volgens kunstkenners afkomstig van het atelier van de beroemde barokschilder Jacob Jordaens. Volgens de kunsthistoricus Joost Vander Auwera, gespecialiseerd in de zeventiende-eeuwse Vlaamse schilderkunst, staat het vast dat Jordaens (1593-1678) minstens een deel van het schilderij aan het hoofdaltaar van de kerk eigenhandig heeft geschilderd. Vooral de hoofden op het schilderij zijn typisch voor de stijl van de barokschilder. Hij schat de waarde van het 17de-eeuwse kunstwerk met een afbeelding van het bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth op zo’n 300.000 euro. De parochie van Sint-Vedastus in Hoepertingen reageert alvast blij, omdat lange tijd werd beweerd dat het schilderij een kopie zou zijn uit de 19de eeuw. 

Van dit schilderij zijn er drie versies, zegt Jordaenskenner Vander Auwera in Het Nieuwsblad. Een eerste versie uit 1642 hing aanvankelijk in de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk in Rupelmonde. Eind achttiende eeuw werd het meegenomen door de Fransen, waarna het eerst in het Louvre en uiteindelijk in het Musée des Beaux-Arts in Lyon belandde. Een tweede, kleinere versie hangt in het Dayton Art Institute in de Amerikaanse staat Ohio. Een derde versie, van een gelijkaardige grootte als het werk van Rupelmonde, hangt hier in de Sint-Vedastuskerk. 

Vander Auwera voegt eraan toe dat het voor oude kunst niet ongebruikelijk was dat er meerdere versies van eenzelfde werk bestaan. Dat de kunstenaar als genie één origineel maakt en de rest kopieën zijn, is een romantisch idee dat stamt uit de negentiende eeuw. Verschillende medewerkers konden in een atelier tegelijkertijd aan verschillende versies van een schilderij werken. Het was in die tijd zelfs gebruikelijk dat er soms vier of vijf versies van een schilderij werden gemaakt.

Bron: Het Nieuwsblad