Schrijf jouw kind een brief voor later (en maak mee theater)
Jorre Vandenbussche (40) en Thomas Janssens (27) leerden elkaar kennen tijdens een productie van toneelgezelschap Malpertuis – het klikte meteen.
Jorre Vandenbussche • We ontdekten dat we veel raakvlakken hebben. Dat we allebei nadenken over hoe we met theater kunnen omgaan. We hebben toen Maelstrom opgericht. Niet om het zoveelste gezelschap te worden dat een bestaande tekst ensceneert – er zijn al genoeg gezelschappen die dat geweldig goed doen – maar om een ander soort theater te brengen, in samenwerking met het publiek.
We willen dat het publiek niet alleen toeschouwer is, maar ons ook voedt.
Maelstrom trad een 10-tal keer op met hun eerste productie, Kind van de zon. Macht staat daarin centraal. Momenteel bereiden Vandenbussche en Janssens hun tweede voorstelling voor, Brief aan mijn kind. Daarvoor levert het publiek de grondstof.
Jorre Vandenbussche • We vragen mensen om een brief te schrijven aan een kind dat nu geboren wordt – dat mag ook fictief zijn. Pas als dat kind 18 wordt, en dus op eigen benen gaat staan, mag het die brief openen. Welke boodschap willen mensen meegeven? Welke ervaringen, welke raad, welke momenten van schoonheid, troost,...?
Ik weet wel: er zijn redenen om géén kind op de wereld te zetten, maar er zijn er evenveel, misschien nog meer, om dat wél te doen.
Onze voorstelling wil tegengif bieden tegen doemdenken.
Oproep via verschillende kanalen
Maelstrom haalt de mosterd voor een deel bij de Amerikaanse schrijfster Maya Angelou (1928-2014). Die maakt in Brief aan mijn dochter in 27 korte hoofdstukken de balans op van mooie, leerrijke maar ook pijnlijke ervaringen.
Jorre Vandenbussche • We merken dat veel mensen zich aangesproken voelen en willen meewerken. Sommigen aarzelen, omdat ze denken dat we heus literair proza verwachten, een soort kant-en-klare theatertekst. Voor alle duidelijkheid: dat hoeft echt niet. Alles is welkom, ook een klein ideetje - we verwachten geen hele maatschappijvisies. We richten ons ook niet alleen tot jonge ouders. Een 60+'er kan bijvoorbeeld terugdenken aan wat het leven hem al allemaal heeft geboden.
Begin december vorig jaar begon Maelstrom met het verspreiden van de oproep: via flyers aan theaters, Facebook, verenigingen, welzijnsorganisaties, enz. Ze hopen dan ook op inzendingen uit alle hoeken van de samenleving.
Jorre Vandenbussche • Bedoeling is dat onze theatervoorstelling fungeert als een kruispunt voor dromen, wensen en herinneringen die elkaar normaal gezien niet kruisen. Wij creëren een plek waar dat wel gebeurt.
Ondergedompeld in maalstroom van brieven
De brieven en mails zullen in de theatervoorstelling ook fysiek aanwezig zijn. Net als de briefschrijvers.
Jorre Vandenbussche • De brieven zullen waarschijnlijk boven de toeschouwers hangen. Uiteraard zal er worden uit voorgelezen. Het publiek zal worden ondergedompeld in een maalstroom van brieven. En er zal een lokale verankering zijn: tijdens een voorstelling in Brugge zullen we bijvoorbeeld vooral inzendingen uit die streek gebruiken.
De eerste reacties zijn intussen binnen. De twee theatermakers hopen op nog (veel) meer, al beseffen ze dat het niet zo simpel is als het lijkt.
Jorre Vandenbussche • Eerlijk gezegd: het is niet zo eenvoudig onder woorden te brengen.
Ik ben zelf vader van een dochtertje, dus heb ik ook al nagedacht over wat ik in zo'n brief aan haar zou schrijven.
Ik weet het nog niet goed; mijn eigen inzending is dus nog niet klaar.
Wat zou jij aan een (echt of fictief) kind schrijven? Mail het ten laatste op 1 mei naar maelstromvzw@gmail.com. Alle mails krijgen een plaats in de voorstelling. En uiteraard mogen alle briefschrijvers een persoonlijke uitnodiging verwachten. Via de website van Maelstrom blijf je op de hoogte van de vorderingen.
Bekijk hieronder een filmpje over Kind van de zon, de vorige productie van Maelstrom.