In je pyjama daten en de ware vinden? Het gebeurt steeds vaker
Volgens onderzoek van de Belgische datingsite Twoo.com staat 1 op de 2 Belgen open voor online daten, en probeerde 1 op de 5 het al eens. Ook christenen vinden steeds vaker online een levenspartner. Hoe kan het dat daten via websites en apps zo snel mainstream is geworden?
1 op 3 huwelijken via internet
Maar liefst 1 op de 3 koppels in de VS die de afgelopen acht jaar trouwden, leerden elkaar kennen via het internet, zo vond de Harvard-universiteit in 2013. Volgens dat onderzoek zijn de relaties die online begonnen ook iets gelukkiger én hebben ze een iets kleinere kans om uit elkaar te gaan dan stellen die elkaar offline ontmoet hebben.
Hoofdonderzoeker John Cacioppo denkt dat de verklaring daarvoor kan zijn dat datingsites meer mensen trekken die serieus op zoek zijn naar een relatie of een huwelijk.
En niet alleen hippe jongeren, ook ouderen vinden hun weg naar datingsites. De Vlaamse website Tesamen bijvoorbeeld telt meer dan de helft van zijn leden in de leeftijd van 40 tot 60 jaar. Het Amerikaanse PewResearchCenter ontdekte dat 40+-singles net zo vaak online daten als jongeren: ze zijn met minder, maar procentueel gezien is de groep even groot.
Op zoek naar de ware liefde?
In Vlaanderen zijn er in ieder geval tientallen datingsites, zoals Badoo, Parship en Be2. Allemaal werken ze ongeveer op dezelfde manier: je schrijft je in (vaak betaal je daarvoor) en je vult een profiel in dat andere singles te zien krijgen. Daarna volgt vaak een lange vragenlijst of persoonlijkheidstest, want de meeste websites hebben algoritmes waarmee ze bij jouw profiel passende matches aan je voorstellen.
Datingapps werken ongeveer net zo. Je vult een kort profiel in, geeft enkele voorkeuren aan en de mogelijke matches verschijnen op je scherm.
Met Tinder (80% van de datingappsmarkt) kun je elke kandidaat naar links (niet leuk) of rechts (wel leuk) swipen. Als die ander jou ook naar rechts swipete, heb je een match en kun je met elkaar chatten.
De 29-jarige Sanne is een enthousiast gebruiker van Tinder. Het is een ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen. Ik heb al enkele vriendschappen overgehouden aan Tinderdates. Maar ik verwacht er niet de ware liefde te vinden, hoor. De ware vind je denk ik enkel plotseling, juist als je níet zoekt.
Online daten voor single christenen
Een voordeel van datingsites is dat elke doelgroep wel een eigen site heeft, wat het zoeken vergemakkelijkt. Zo zijn er ook datingsites speciaal voor christenen, zoals SpiritDating of FunkyFish. Een grote internationale website is ChristianConnection. Deze laatste verwelkomt christenen van alle tradities en wil nadrukkelijk ook een online gemeenschap zijn, waar mensen kunnen discussiëren, vragen stellen en vriendschap sluiten. De website organiseert regelmatig evenementen waarbij mensen elkaar in het echt kunnen ontmoeten, zoals speeddaten, danslessen en quizavonden.
De 28-jarige journalist Jonas doet zelf niet aan online daten, maar ziet ook dat het mainstream is geworden. Hij wijst op een belangrijke ontwikkeling die online daten in de hand werkt:
Er komen steeds meer singles. Het standaardplaatje, dat iedereen met twee is, lijkt te verdwijnen. Singlevakanties zijn bijvoorbeeld ook hip. Misschien is single zijn überhaupt minder taboe geworden?
Dat het aantal singles toeneemt, klopt. In 15 jaar tijd is het aantal singles in Vlaanderen met de helft gestegen, zo meldde De Tijd op 10 februari nog. En die trend zie je ook in de kerk. Recent onderzoek in Groot-Brittannië laat bijvoorbeeld zien dat het percentage single vrouwen dat regelmatig een kerk bezoekt net zo groot is als het percentage single vrouwen in het land: zo’n 20%.
Waarom het taboe verdwenen is
Het stijgende aantal singles is één factor, maar er zijn meer redenen voor de recente populariteit van het online daten. Enerzijds is dat omdat jongeren zijn opgegroeid met het internet. Ze zijn het gewend om veel zaken online te regelen, een online persona te creëren en digitale interacties dagelijks op te volgen.
Anderzijds biedt online daten de drukke moderne mens een aantal voordelen. Je kunt veel gemakkelijker en sneller dan in de echte wereld nieuwe mensen ontmoeten, óók mensen die zich buiten je sociale kring bevinden. Anna (31) beaamt dat: Ik heb een drukke baan als leerkracht en ga niet zo vaak meer op café. Een datingsite kost minder tijd, je kunt even tussendoor op je app kijken.
Nog een voordeel: in het dagelijks leven weet je niet zeker of iemand wel single en op zoek is!
Ook is de drempel bij online daten laag. Je hoeft geen moed te verzamelen om op een onbekende af te stappen op café. Het online contact maakt deze manier van daten ook veiliger: je kunt iemand eerst een beetje leren kennen via chat of mail.
De nadelen van online liefde
Desondanks is online daten niet voor iedereen weggelegd. Anna heeft haar lief op OkCupid leren kennen, maar was eerst niet zo tevreden over het online daten. De gesprekken online waren plezant, maar elkaar ontmoeten was vaak niet zo leuk. In het echt waren ze anders dan ik had verwacht. Ik heb met 5 mensen afgesproken en daarna dacht ik: dit wordt niks.
De algoritmes die datingsites en -apps gebruiken, zijn dan ook niet zaligmakend. Het zou zomaar kunnen dat jouw droomman toevallig helemaal niet van sport houdt en een heel andere muzieksmaak heeft dan jij, en dan kom je hem nooit tegen op die datingsite… Dat is het nadeel: je kunt aantrekkingskracht niet meten of in formules vangen.
Je online droomvrouw kan in het echt best tegenvallen, en die saaie maar niet onvriendelijke date kan bij een etentje zomaar heel grappig en charmant blijken.
Waarom datet Jonas eigenlijk niet online? Ik ben ouderwets daarin, een café is toch een betere plek om mensen te leren kennen. Misschien ben ik ook te lui: op een datingsite moet je jezelf verkopen, je moet over iedere letter nadenken. Dat vind ik teveel werk, het is net solliciteren. Maar ik ben ook niet echt op zoek, ik kan te goed mezelf vermaken.
In je pyjama in de zetel
Ondertussen ziet Sanne geen enkele schaduwzijde: Het is laagdrempelig, en je hoeft je niet op te doffen. Je kunt gewoon in je pyjama in de zetel zitten chatten.
Het een sluit het ander ook niet uit natuurlijk: momenteel datet Sanne heel ouderwets met iemand die ze op café heeft leren kennen.
En hoewel Anna de moed al bijna had opgegeven, wilde ze toch nog één jongen een kans geven. We hadden zulke leuke gesprekken, over boomhutten en kampvuren en kussenpaleizen. En op zijn profiel stond dat hij christelijk was, dat gaf me een veilig gevoel. Na een maand hebben we afgesproken, en nu zijn we plots 8 maanden verder! vertelt ze stralend. In het echt was ik hem nooit tegengekomen. Het is bijna te mooi om waar te zijn.