Opa Marcel en kleindochter Emma Storme: We zien Pieter ooit terug
Opa Marcel Storme (86) is advocaat, emeritus hoogleraar en oud-senator. Zijn kleindochter Emma (18) begint straks haar tweede jaar geneeskunde. In hun boeiende dubbelgesprek met Tertio-redacteur Boudewijn Vanpeteghem komt onder meer hun persoonlijke relatie, Emma’s school- en studiekeuze (waarover grootva jurist aanvankelijk niet meteen enthousiast was), geloof, (de toekomst van de) Kerk, paus Franciscus, de relatie met islam, de bio-ethische kwesties als abortus en euthanasie en de vluchtelingenproblematiek ter sprake. Beklijvend is de passage in het gesprek over Pieter, Marcels zoon die op zijn veertiende overleed. Marcel gelooft rotsvast dat hij zijn zoon ooit terugziet. Emma doet dat evenzeer.
Over geloof
Op de vraag hoe Emma geloof ervaart, antwoordt ze: Anders dan grootva, maar dat is normaal, ik ben van een andere generatie. Grootva gaat elke zondag naar de mis. Ik niet en ik weet dat hij daar commentaar op heeft. Maar ook ik vind de waarden en de inzichten van het katholieke geloof belangrijk. Ze zijn mooi en ik kreeg ze met mijn opvoeding ingelepeld. Dat we de rentmeesters van de aarde zijn, vind ik een heel mooie gedachte en ideologie. We moeten zorg dragen voor onze planeet en ze doorgeven aan de generaties die na ons komen. Ook heb ik geleerd dankbaar te zijn voor het leven en voor wat mensen voor mij doen.
Over leven na de dood
Emma: Ik hoop en geloof dat er iets is, maar ik kan niet zeggen wat. Ik kan me niet inbeelden dat met de dood alles eindigt. Daarom is het belangrijk aandacht te hebben voor de overledenen.
Marcel: Ja. Honderd procent. Maar dat omschrijven is bijzonder moeilijk. Toen Brits premier Winston Churchill destijds door zijn minister van Buitenlandse Zaken werd gevraagd over wat God hem zou vertellen na zijn dood, antwoordde Churchill: This is a continental question (lacht).
Mijn zwaar gehandicapte zoon Pieter overleed toen hij pas veertien was en ik ben ervan overtuigd dat ik hem ga terugvinden. Hoe? En wat? Dat weet ik niet.
Emma beaamt: Dat geloof ik ook.
Marcel: De voorbije tweeduizend jaar hebben soms de meest briljante geesten die er op aarde rondliepen, in God en het hiernamaals geloofd. Dat is een bevestiging van wat ik weet en vermoed. De Nederlandse schrijver Willem Jan Otten, die zich tot het christendom bekeerde, zegt: ‘Het is zo onwaarschijnlijk dat het niet anders dan waar kan zijn’.
Over de evolutie van de kerkpraktijk
Marcel: Ik heb geen glazen bol, maar ik ben niet pessimistisch. Wel ben ik bedroefd om een heleboel dingen. Sommigen proberen het christendom helemaal van de kaart te vegen en God te doen verdwijnen. Zoals ze dat met de uitzendingen van Braambos hebben gedaan. Een liberale kennis zei me ooit: ‘We hebben besloten Braambos uit de ether te halen’. Het nieuwe programma van de VRT doet aan syncretisme: alle godsdiensten zijn er gelijk.