De paus interviewen, hoe gaat dat? 10 vragen aan Tertio
Hoeveel maanden voorbereiding is aan dit interview voorafgegaan?
Emmanuel Van Lierde • Midden augustus van dit jaar stuurden we een interviewaanvraag naar het Vaticaan. Daarbij zat een aanbevelingsbrief van Luc Van Looy, bisschop van Gent. Een maand later kregen we bericht dat de paus ons verzoek graag wilde inwilligen en werden we verzocht vragen door te sturen. Later werd dan een precieze datum vastgelegd: donderdag 17 november om 16.30 uur.
Was dat moeilijk, de juiste vragen kiezen en opstellen?
Emmanuel Van Lierde • Dat is eigenlijk spontaan gegroeid. Ik volg het Vaticaanse reilen en zeilen voor Tertio en ook de paus.
Gaandeweg borrelden wel eens vragen op die ik al had bijgehouden voor het geval deze droom ooit werkelijkheid zou worden.
Er zaten ook al thema’s verwerkt in de aanvraagbrief. We wilden het hebben over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog én over de nasleep van de terroristische aanslagen in Parijs en Brussel, waarbij godsdiensten meer dan eens met de vinger worden gewezen als bron van geweld.
Ik neem aan dat het aantal vragen beperkt was?
Emmanuel Van Lierde • We hadden tien vragen doorgeven. Dat waren er natuurlijk te veel. Terwijl we in het Vaticaan aan het wachten waren op de paus, hebben onze hoofdredacteur Geert De Kerpel, bisschop Luc Van Looy en ikzelf nog uitgekozen wat we zeker wilden vragen en wat we konden laten vallen. Maar tijdens het interview was er wel degelijk de mogelijkheid om een verduidelijking te vragen of een bijkomende vraag te stellen. Zo polsten we naar zijn kijk op de media, terwijl dat niet in ons lijstje voorzien was.
Had de paus de vragen op voorhand al doorgenomen?
Emmanuel Van Lierde • Nee, duidelijk niet.
Pas toen het interview begon, vroeg hij de vragenlijst aan zijn woordvoerder Greg Burke en nam hij ze even door.
Toch moet hij ze heel aandachtig hebben gelezen, want toen we uit tijdsgebrek een vraag uit het lijstje oversloegen, zei de paus meteen: Was er niet eerst nog een andere vraag?
In welke taal verliep het gesprek?
Emmanuel Van Lierde • In het Spaans. Voor paus Franciscus is dat zijn moedertaal en zelf heb ik Spaans gevolgd in avondonderwijs. Op die manier moesten we geen tolk inschakelen, waardoor anders heel veel tijd verloren zou zijn gegaan. We hadden maar een half uurtje, al werden het uiteindelijk toch 40 minuten.
Mocht je het gesprek opnemen met dictafoon of smartphone?
Emmanuel Van Lierde • Er is een nieuw reglement dat bepaalt dat een medewerker van het Vaticaan het gesprek opneemt en er een transcriptie van maakt die door het Vaticaan is goedgekeurd. Al werd er niets weggelaten uit het interview. De afspraak was ook dat het pas komende woensdag zou worden gepubliceerd zodat het gelijktijdig kan verschijnen in l’Osservatore Romano, de officiële krant van het Vaticaan.
Die ook de fotograaf leverde?
Emmanuel Van Lierde • Voor foto’s moet je sowieso een beroep doen op de vaste huisfotograaf van het Vaticaan, al mochten we wel eens de smartphone bovenhalen om zelf een foto te maken.
In welke ruimte gaat zo’n pauselijk interview door?
Emmanuel Van Lierde • Wel, woordvoerder Burke is ons komen halen aan het hek van het Vaticaan en is met ons meegegaan naar een van de nieuwe ruimtes aan de achterzijde van de Paulus VI-aula, waar audiënties plaatsvinden. Die vertrekken geven rechtstreeks uit op Casa Santa Marta, waar de paus woont.
Hoe was de sfeer?
Emmanuel Van Lierde • Zeer hartelijk en informeel. Al bij al waren er niet zó veel mensen aanwezig tijdens het interview met de paus. Hoofdredacteur Geert De Kerpel en ikzelf, bisschop Van Looy, woordvoerder Greg Burke en de fotograaf. De paus maakte een zeer gemoedelijke indruk, hij is iemand die altijd de zin voor humor bewaart en er nu en dan een kwinkslag tussen gooit.
Op de duur vergeet je dat je tegenover de paus zit.
Was je persoonlijk geïmponeerd door het gebeuren?
Emmanuel Van Lierde • Zoals gezegd was de sfeer heel gemoedelijk, maar uiteraard was dit voor ons geen interview als een ander. Dit is once in a lifetime. Zonder meer een onvergetelijk hoogtepunt.
Het spraakmakende interview met Tertio verschijnt in het nummer van komende woensdag, 7 december. Neem nu een abonnement op Tertio.