5 boeiende uittips voor Erfgoeddag
#1 Alice Nahon en Tessenderlo’s sanatorium
Bij de opening van hun sanatorium voor tbc-patiënten en bejaarden in 1890 maakten de Gasthuiszusters nog reclame voor de gezonde lucht in Tessenderlo. 5 jaar later stond er een chemiefabriek in de achtertuin. Van in het begin hingen er onweerswolken boven de werking van het sanatorium. Op 29 april 1942, exact 75 jaar geleden, ontplofte de fabriek, met 189 doden en een enorme ravage als gevolg. Het sanatorium was verwoest en werd niet meer opgebouwd.
In het Loois Archief- en Documentatiecentrum (Markt z/n, Tessenderlo) vertelt een tentoonstelling de hele tragische geschiedenis van het sanatorium. Tot de gasten behoorde onder meer de beroemde dichteres Alice Nahon (1896-1933), die hier onder meer het gedicht Mizerie-mensen aan het papier toevertrouwde.
#2 Op wandel met ErfgoedApp in Gent
De congregatie van de zusters van Liefde van Jezus en Maria koestert haar verleden. Daarvan getuigt de mooie website die een prima inleiding is op de wandeling 't Kloosterke van Liefde: 200 jaar straffe toeren in de zorg. De tocht laat je kennismaken met de pioniersrol van de Zusters van Liefde in de Gentse ziekenzorg, de psychiatrie, het kleuter-, meisjes- en dovenonderwijs.
Haal de wandelbrochure af tussen 10 en 18 uur in het klooster van Terhagen (Molenaarstraat 24, 9000 Gent). De wandeling - met een geschatte duur van 1,50 uur - begint waar het voor de zusters in 1850 ook begon, met een huis voor ongeneeslijk zieken. Bezoek zeker ook de neogotische kapel en het kloosterpand. Als je de ErfgoedApp even downloadt op je smartphone, krijg je op meerdere locaties extra info, handig toch?
#3 Duik in oude reiskoffer met bejaarden in Herne
De gemeente Herne bezorgt de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Felix voor Erfgoeddag een oude reiskoffer, gevuld met spullen uit vervlogen tijden. Bezoekers mogen mee met de bejaarden in de herinnering duiken en de functie ontdekken van wat vreemd ogende dingen, naar het voorwerp dat schuilt achter een wel heel malse dialectnaam of naar het spul dat gekend was om zijn vreselijke smaak.
Herinneringen ophalen via oude voorwerpen is een aangename en zinvolle tijdsbesteding voor (dementerende) ouderen.
In wzc Sint-Felix kom je dus niet kijken naar zorgerfgoed, maar word je er zelf deel van!
Doe mee tussen 14 en 16.30 uur in de Lindestraat 3 in Herne.
#4 Beelden die tot de verbeelding spreken, Heverlee
Noodgedwongen werden de heilige Franciscus en Jozef van hun voetstuk gehaald in het voormalige klooster van de zusters annuntiaten in Heverlee. Je kan zelf komen vaststellen hoe erg ze eraan toe zijn. Maar ze kunnen overleven als je een kleine duit in het zakje doet. En dat is de moeite waard, want beelden vertellen belangrijke verhalen, die niet mogen verloren gaan.
Dat leert ook het event Coming World Remember Me, waaraan je in het klooster op Erfgoeddag kunt deelnemen op initiatief van de vzw Cultureel erfgoed annuntiaten Heverlee. Bedoeling van dit kunstzinnig event is om mensen uit te nodigen tegen 2018 in het totaal 600.000 beeldjes te boetseren, het aantal slachtoffers in België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Alle beeldjes maken in 2018 deel uit van Land Art rond Ieper.
#5 Traditionele therapie uit Congo in Brugge
Oscar Tshitenge vertelt met veel passie in het Brugs over traditionele geneeswijzen in Congo. Voor veel Congolezen zijn de doden niet dood. Ze leven verder in de dorpen van hun voorouders. Toch wordt elke dood betreurd en beschouwd als een pijnlijke scheiding en een groot verlies voor de gemeenschap. Bij ziekte moet traditionele therapie antwoorden bieden. Het idee dat elke ziekte een geestelijke oorsprong heeft, was en is sterk aanwezig.
Ontdek hoe Congolezen als de verteller omgaan met ziekte, dood of genezing. En hoe sta je er zelf tegenover?
Je wordt meegezogen in spannende verhalen met hier en daar een echte demonstratie. Voodoopoppen en Afrikaanse dans passeren de revue. Kortom, alles behalve pilletjes. Afspraak om 10.30 uur bij het centraal infopunt Erfgoeddag Brugge (Predikherenrei 4 in Brugge) voor dit 45-minutendurende kleurrijke verhaal.
Ontdek nog meer activiteiten van Erfgoeddag.
Waar maak jij ons warm voor? Laat het weten in een reactieveld hieronder.