Als het leven ontgoochelt ~ Eerste Hulp bij Liefde
Eerste Hulp Bij Liefde gaat op zoek naar inzichten en praktische tips bij concrete relatie- en opvoedingsproblemen. Stel je vraag en wij stellen ze aan een expert.
Beste,
Ik had me een idee gevormd over mijn leven. Ik zou alles anders doen dan mijn ouders en de wereld een beetje menselijker maken op mijn manier. Nu ik veertig ben, voel ik vooral teleurstelling en ontgoocheling. Ik heb het gevoel dat ik hoe langer hoe meer vastzit in frustratie. Hoe geraak ik hieruit?
Angelica
Katie Velghe • Veel mensen herkennen wat je beschrijft, Angelica. Wat je energie gaf, werkt niet meer. Wat je vreugde gaf, heeft zijn glans verloren. Deze ervaring heeft zelfs een naam: ‘mid-life crisis’. Maar dat helpt je weinig verder. Jij moet immers elke dag opstaan en verder doen, en waar haal je de nodige kracht vandaan?
Een eerste stap is aanvaarden hoe je je nu voelt.
Laat je niet verleiden om het ‘oude enthousiasme’ terug te proberen opwekken.
Zo krijg je immers niet meer dan een flauwe herhaling van wat je in je jeugd en jonge volwassenheid hebt beleefd. Aanvaard dit seizoen in je leven, en durf wat voorbij is, los te laten. Dat is even moeilijk als noodzakelijk.
Loslaten
Het verleden loslaten betekent ook dat je je teleurstelling moet loslaten. De pijn over gemiste kansen en onvervulde dromen is reëel. Deze pijn heeft jouw liefdevolle zorg en die van anderen nodig en zal zo langzamerhand zijn plaats krijgen in jouw leven.
Anders dan pijn, kun je gevoelens van frustratie of wrok nooit ‘een goede plaats’ geven.
Deze gevoelens woekeren en eten je op, tenzij je er bewust voor kiest ze los te laten. De beste remedie tegen teleurstelling is dankbaarheid. We kleuren het verleden voor een stuk zelf in.
Dankbaar ons verleden gedenken, geneest onze teleurstelling.
Begin van iets nieuws
Stel je ten slotte open voor het nieuwe dat God je wil geven, maar enkel kan geven als je handen leeg en open zijn. Heb vertrouwen in je Schepper, die je liefheeft of je nu 10, 30 of 80 jaar bent.
‘Ook al gaat ons uiterlijke bestaan verloren, ons innerlijke bestaan wordt van dag tot dag vernieuwd’, stelt Paulus onomwonden. (2 Kor 4, 16).
In het verlies zit een kans op iets nieuws. We kunnen een nieuwe kijk krijgen op God, de anderen en onszelf. God heeft ons niet lief omdat we onze idealen bereiken of de wereld verbeteren.
God houdt van ons omdat … God van ons houdt. Dat is een duizelingwekkend geschenk.
Wat als je niet aan een einde, maar aan het begin van iets heel nieuws staat? Wat als het nu tijd is om jouw energie en aandacht te richten op wat je krijgt in plaats van op wat je doet? Wat als het tijd is om jouw echte identiteit als ‘geliefde’ te verkennen? Deze identiteit hoeven we niet te maken, we kunnen ze niet verdienen. Ze wordt ons gegeven en we mogen ze elke dag opnieuw uitpakken als een eindeloos geschenk.
Katie Velghe, www.gezinspastoraal.be
Tips
- Aanvaard deze periode van je leven en sta open voor de nieuwe kansen ervan.
- Probeer frustratie en wrok los te laten, want ze maken je kapot.
- Maak een litanie van liefde. In een mooi schrift schrijf je elke dag 3 geschenken die God je geeft. Kies heel gewone en concrete dingen: de zon weerkaatst in water, de geur van verse was, de handdruk van een vriend. Tezelfdertijd begin je ook op de laatste bladzijde van dit dagboek te schrijven: elke dag drie geschenken uit het verleden. Herinneringen uit je kindertijd, jeugd, volwassenheid. Tegen de tijd dat de twee lijsten elkaar raken in het midden van je schrift, zul je anders denken over je verleden.
Heb jij een vraag voor een van onze experts? Of wil je reageren op de vraag van Angelica of het antwoord van Katie? Alle reacties zijn welkom hieronder of via mail (lieve.wouters@kerknet.be).