5 uittips voor Open Monumentendag
#1 Antwerpen ~ Beklim en bezichtig torens van 5 monumentale kerken
In de kerken Sint-Andries, Sint-Paulus,Sint-Carolus-Borromeus en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal vertellen gidsen aan de hand van foto’s, oude tekeningen of een maquette over hun kerktoren. Ze brengen je naar plekken waar je anders nooit komt en vanwaar je het beste zicht hebt op de toren.
De Sint-Jacobskerk gaat nog een stapje verder. Daar mag je de 500 treden van de toren beklimmen. En vergeet in de kathedraal niet even te pauzeren in de nieuwe ontmoetingsruimte De Plek, waar je een kathedraalbiertje geserveerd wordt!
#2 Leuven ~ Het verhaal en werk van priester-architect Armand Thiéry
De uit Gentbrugge afkomstige Armand Thiéry was niet alleen priester en architect maar ook nog eens jurist, psycholoog en mysticus. Van 1890 tot aan zijn emeritaat in 1933 was hij hoogleraar aan de KU Leuven. Na de grote brand van Leuven (1914) behartigde hij de heropbouw van Leuven. Zo tekende hij voor de Geertruiabdij en het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte. Bij de opening van de moderne universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein was kanunnik Thiéry eregast.
De vooraanstaande priester was tegelijk erg begaan met mensen aan de rand van de samenleving. Hij behartigde tijdens de Eerste Wereldoorlog ook de humanitaire nood in de stad. En voor zijn hulp aan voortvluchtige joden tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij postuum (in 1980) door Israël gedecoreerd als Rechtvaardige onder de Volkeren.
Leuk weetje: hij stond levend model voor het standbeeld van pater Damiaan aan de Sint-Jacobskerk in Leuven, gemaakt door zijn vriend Constantin Meunier (zie foto).
#3 Sint Truiden ~ In het spoor van Sint-Trudo
Nooit eerder in Sint-Truiden geweest? Dan is Open Monumentendag zeker een goede gelegenheid voor een wandeling in deze historische stad, die ontstond rond de eeuwenoude Sint-Trudoabdij (ze dateert van 655).
Het belang van de abdij in de stad is niet te onderschatten. De 1300 jaar lange bouwgeschiedenis en bestemmingen van de abdijsite komen aan bod in de rondleiding die je er op Open Monumentendag kunt krijgen. Beklim de abdijtoren. Vanboven heb je een machtig zicht op stad en omgeving. Samen met de crypte is de toren overigens het oudste onderdeel van de abdij. 1000 jaar bouwgeschiedenis kan je aflezen van dit imposante bouwwerk!
Bezoek ook zeker het begijnhof van Sint-Truiden, erkend als werelderfgoed en ruim 750 jaar oud. De kerk herbergt unieke muurschilderingen. Voor verscheidene panden op de site wordt naar herbestemming gezocht. Misschien een idee?
#4 Roeselare ~ (Archeologische) schatten op zolder
Aan de andere kant van het land valt er heel wat te beleven in en rond Roeselare. Zoek je een programma dat ook de kinderen kan boeien, begin dan met de archeologische vondsten die Jozef Goderis de afgelopen 40 jaar redde op bouwwerven, te bezichtigen. De schatten zijn veilig opgeslagen en onderzocht op de zolder van het stadhuis.
Verder kun je in Roeselare naar het wielermuseum KOERS, dat feestelijk heropent wordt daags na de 70ste verjaardag van Roeselaarse wielrenner Jean-Pierre Montseré. Koers is kermis, dus is er van alles te beleven. Om 16 uur worden voor de kleinsten snoepjes gegooid uit het raam van de pastorij. Ben je meer een natuurliefhebber, ga dan met je kinderen in Villa Apers tijdens een workshop ontdekken hoe waterinsijpeling in de grondlagen werkt. Architect Ernest Apers was daar een kei in, tot grote vreugde van de goudwindes in zijn vijver.
#5 De Panne en Oostende ~ Voel de Eerste Wereldoorlog
Het zal niet verbazen dat de Eerste Wereldoorlog een belangrijk thema is tijdens deze editie van Open Monumentendag. In Adinkerke (De Panne) nemen geschiedenisacteurs je mee terug naar het einde van de oorlog op Domein Cabour. Ze leggen de laatste loopgrachten aan, bouwen artilleriestellingen en verplegen slachtoffers van gasaanvallen en Spaanse griep. Voor kinderen zijn er ook voorleessessies met onder meer Anne Provoost.
In natuurgebied Raversyde (Oostende) kunnen kinderen een bloemenveld bouwen op de Atlantikwal: het madeliefje (symbool voor België), het vergeet-me-nietje (Duitsland), de klaproos (Groot-Brittannië) en het korenbloempje (Frankrijk). Stewards vertellen het verhaal van deze bloempjes, hun oorsprong en hun symbolische waarde voor het naoorlogse Europa.
Dit is maar een greep uit het uitgebreide aanbod van Open Monumentendag. Heel wat kerken doen mee. Ontdek ze allemaal in de online programmabrochure. Voeg je eigen tips toe in het reactieveld hieronder. (Let op, reageren kan alleen als je geregistreerd en aangemeld bent op deze site.)