Koor van mensen met dementie uit Bonheiden zingt voor paus
In het wzc Den Olm in Bonheiden heerst meestal een gemoedelijk sfeertje. Maar vanochtend gonst het van de bedrijvigheid. Radio 2 is al vroeg ter plaatse, andere journalisten worden verwacht rond 10 uur. En dat allemaal voor een groepje bewoners met dementie.
Niet zomaar een groepje bewoners met dementie. Een tiental jaar geleden richtte pastor Filip Zutterman het Regenboogkoor op in het rusthuis, een contactkoor voor mensen met dementie plus familieleden en vrijwilligers. Hij had gemerkt dat zingen hen echt goed doet en meerdere velden in de hersenen tegelijk activeert: emotie, taal, geheugen, motoriek en sociaal contact.
Samen zingen doorbreekt de spiraal van apathie waarin patiënten vaak terechtkomen als ze zich almaar minder vlot kunnen uitdrukken.
Nu heeft dit bijzondere groepje een formidabele reis op het programma staan: ze gaan zingen voor niemand minder dan paus Franciscus.
Er werd zelfs een Spaanstalig lied aangeleerd om de paus in zijn moedertaal geluk te wensen.
Ook kardinaal De Kesel zal erbij zijn. Het wordt een avontuur, ondanks de minutieuze voorbereiding en de stevige professionele omkadering.
Filip Zutterman: Het idee ontstond toen ik vorig jaar in Rome in gesprek raakte met de Belgische ambassadeur bij de Heilige Stoel. Hij maakte dat we bij de paus op audiëntie mogen. We zullen daar getuigen van wat pastoraal kan betekenen. En dan bedoel ik wat Jean Vanier zegt: ‘De sterken hebben de zwakken nodig om menselijker te worden, barmhartiger.’ Vanuit die dynamiek gebeuren wonderen.
Hier gebeurt het wonder van onvermoede mogelijkheden die openbloeien als mensen – zwak of sterk, zwak én sterk – de handen in elkaar slaan.
Op het programma
Het koor wordt in Rome door de paus ontvangen op woensdag 3 april. Op 4 april zingt het tijdens de eucharistieviering met kardinaal De Kesel en op vrijdag is er nog een optreden in de ambassade.
Kardinaal De Kesel kijkt uit naar de ontmoeting met de zangers van het Regenboogkoor: Dat samen zingen doet echt wonderen. Het verbindt hen met vroeger toen ze nog gezond waren. En ook met elkaar. Het doet hen heropleven.
Ook deze mensen zijn onze lotgenoten en verdienen al onze waardering en steun. Het mag niet dat mensen die minder kunnen, niet meer zouden meetellen.
Lees de inspirerende woorden van kardinaal De Kesel bij de ontmoeting met de paus.
Geloven in mensen met dementie
Voor deze ‘stunt’ startte het Regenboogkoor een jaar geleden een crowdfunding. De hele trip kost een smak geld en behoorlijk wat voorbereiding. Maar als een reis naar Rome kan, dan moet een uitstapje naar zee of naar Mechelen ook kunnen, vindt Filip Zutterman. Klinkt logisch. Misschien krijgt hij voortaan gemakkelijker alle nodige neuzen in dezelfde richting.
Als bewoners met dementie op pelgrimstocht en concertreis kunnen gaan naar Rome, als je ze kunt zien genieten van een terrasje in de zon, dan kan de samenleving hen niet langer zomaar afschrijven en in een hoekje neerzetten. Dat punt hoop ik met deze reis zo duidelijk mogelijk te maken.
De maatschappij laat zich jaarlijks mobiliseren voor acties zoals Kom op tegen kanker. Waarom niet voor mensen met dementie?
Het gaat ons allemaal aan. Of betekent ‘Eer uw vader en uw moeder’ dan niets meer voor ons?