Beeld van Johan Tahon naar Rome voor viering Ignatius van Loyola
De Vlaamse beeldhouwer Johan Tahon (55) valt een uitzonderlijke eer te beurt. Zijn beeld Metanoia (Grieks voor ‘bekering’) zal in Rome worden gebruikt bij de uitgebreide viering van Ignatius van Loyola. Het beeld zal te zien zijn op vier verschillende plaatsen in Rome die van belang zijn geweest in het leven van de stichter van de jezuïetenorde.
Tahon reageert opgetogen: ‘Ik vind het zalig als een beeld van mij in een museum komt - heel eervol – of als het in een interieur komt te staan en mensen er met respect mee leven.
Maar het rituele gebruik van een beeld, dat is ontroerend mooi.
Hier ben ik uiterst dankbaar voor.’
De wereldwijde herdenking van Ignatius van Loyola duurt meer dan een jaar en start op 20 mei 2021. Dan is het dag op dag 500 jaar geleden dat de toenmalige militair door een kanonskogel werd getroffen, het begin van zijn langdurig herstel en zijn innerlijke bekering. Het herdenkingsjaar eindigt op 31 juli 2022, de feestdag van Ignatius.
Reis naar Loyola
Beeldhouwer Johan Tahon legde een lange spirituele weg af, om vanuit het katholieke via omwegen naar het boeddisme en soefisme weer bij het christelijke geloof te belanden. ‘Op een bepaald moment, door mijn fascinatie voor mystici, ben ik mij gaan verdiepen in Ignatius van Loyola. Ik kwam onder meer in contact met Jan Koenot (jezuïet en docent, red.), met wie ik naar Loyola reisde, naar het huis waar Ignatius van Loyola herstelde van de verwondingen en waar hij zijn bekering beleefde. Dat maakte een grote indruk op mij.
Het bezoek bleef in hem nawerken, tot het moment dat België in het voorjaar van 2020 voor de eerste keer in lockdown ging. ‘Zoals veel mensen was ik bang – we wisten niet goed wat ons ging overkomen.
Het enige wat ik kon doen, was boetseren.
En plots, na een tijdje, werkte ik een beeld af dat ik treffend vond in zijn weerspiegeling van Ignatius van Loyola en diens geestelijke weg. Via Jan Koenot wilde ik er iets mee doen in Drongen en misschien Amsterdam.’
Hoofdzetel van de jezuïeten
Maar het werd dus Rome. Het hoofd van de jezuïetenorde, pater generaal Arturo Sosa, vroeg Tahon om Metanoia te mogen gebruiken. Het zal tijdens het herdenkingsjaar op vier plaatsen in Rome te zien zijn. ‘Hoe dat er precies zal uitzien, dat weet ik ook nog niet, maar ik ben alleszins zeer tevreden. Een beeld dat ik tijdens de lockdown maakte, gaat een ritueel karakter krijgen, het wordt een krachtobject. Dit is voor mij de allergrootste beloning.’
Na maart 2022 krijgt Metanoia een vaste plaats in de curia, de hoofdzetel van de jezuïeten in Rome.
• Wie werk van Johan Tahon wil zien, kan van 24 april tot 30 september 2021 terecht in het Museum van Oudenaarde voor de overzichtstentoonstelling Universus.