Commentaar bijbellezing 25/8: ‘Blijven' - Valérie Kabergs
Evangelie: Johannes 6, 60-69 — ‘Neemt gij daar aanstoot aan?’
In die tijd zeiden velen van Jezus’ leerlingen: ‘Deze taal stuit iemand tegen de borst. Wie is nog in staat naar Hem te luisteren?’ Maar Jezus die uit zichzelf wist dat zijn leerlingen daarover morden, vroeg hun: ‘Neemt gij daar aanstoot aan? Als gij dan de Mensenzoon ziet opstijgen naar waar Hij vroeger was...? Het is de geest die levend maakt, het vlees is van geen nut. De woorden die Ik tot u gesproken heb, zijn geest en leven. Maar er zijn er onder u die geen geloof hebben.’- Jezus wist inderdaad van het begin af aan wie het waren die niet geloofden en wie Hem zouden overleveren. Hij voegde er aan toe: ‘Daarom heb Ik u gezegd dat niemand tot Mij kan komen als het hem niet door de Vader gegeven is.’ Ten gevolge hiervan trokken velen van zijn leerlingen zich terug en verlieten zijn gezelschap. Waarop Jezus aan de twaalf vroeg: ‘Wilt ook gij soms weggaan?’ Simon Petrus antwoordde Hem: ‘Heer, naar wie zouden wij gaan? Uw woorden zijn woorden van eeuwig leven en wij geloven en weten dat Gij de Christus zijt, de Zoon van God’.
Commentaar Valérie Kabergs: ‘Blijven’
Simon Petrus antwoordde Hem: ‘Heer, naar wie zouden wij gaan? Uw woorden zijn woorden van eeuwig leven. (Joh 6,68)
‘Hoe vaker je iets buiten je comfortzone probeert, hoe meer je groeit als persoon.’ Het citaat verschijnt op mijn Instagrampagina. Enerzijds doet het me verlangen naar wat ik dan wel nog allemaal meer te ontdekken heb. Anderzijds maakt het mij ook onrustig en doet het me twijfelen of ik wel ‘goed bezig ben’, want zo heel vaak treed ik niet buiten die comfortzone. De leerlingen over wie de Evangelist Johannes spreekt, voelen geen behoefte om elders iets te gaan zoeken. Dit in tegenstelling tot enkele van hun joodse medeleerlingen die Jezus’ ‘harde woorden’ niet langer kunnen verdragen en de groep besluiten te verlaten.
Het is de enige passage in de vier evangeliën waar we horen dat leerlingen zich afkeren van de woorden van Jezus.
Het is de enige passage in de vier evangeliën waar we horen dat leerlingen zich afkeren van de woorden van Jezus. Ze hebben het moeilijk met de unieke verbondenheid waarmee Jezus over de Vader spreekt en begrijpen de beeldspraak van Jezus over lichaam en bloed niet. Bloed drinken, was voor joden een gruwel, aangezien het voor hen symbool staat voor leven en daarom enkel God toebehoort.
Jezus’ woorden waren niet alleen ‘hard’ voor zij die zich van hem afkeerden. Ook de Twaalf die besloten te blijven, hadden het wellicht moeilijk om de volledige draagwijdte van Jezus’ woorden in te schatten. Daarvan getuigt Petrus’ reactie. Het feit dat hij Jezus benoemt als een ‘Heilige Gods’ geeft aan dat hij de diepere waarheid van Jezus als Messias nog niet heeft gevat.
Ik wil van Petrus en de andere elf leren om wat meer te ‘blijven’ bij wat ik al doe te midden van alle andere mogelijkheden die beschikbaar zijn. Ook al hadden ze de ware betekenis van Jezus nog niet helemaal gevat, ze waren ‘goed bezig’ en op weg om die meer en meer te ontdekken. Zelfs binnen een vertrouwde omgeving is er veel dat ons uit onze comfortzone kan halen en meer groei en leven creëert.
• Valérie Kabergs is bijbelblogster en werkt bij CCV Hasselt.