Commentaar bijbellezing 7/7: ‘Sterkte/zwakte analyse’ - Saskia van den Kieboom
Evangelie: Marcus 6, 1-6 - ‘Een profeet wordt overal geëerd behalve in zijn eigen stad’
In die tijd ging Jezus vandaar weg om zich naar zijn vaderstad te begeven en zijn leerlingen gingen met Hem mee. Toen het sabbat was, begon Hij te onderrichten in de synagoge. De talrijke toehoorders vroegen verbaasd: ‘Waar heeft Hij dat vandaan? En wat is dat voor een wijsheid die Hem geschonken is? En wat zijn dat voor wonderen die zijn handen verrichten? Is dat niet de timmerman, de zoon van Maria en de broeder van Jakobus en Jozef en Judas en Simon? En wonen zijn zusters niet hier bij ons?’ En zij namen er aanstoot aan. Maar Jezus sprak tot hen: ‘Een profeet wordt overal geëerd behalve in zijn eigen stad, bij zijn verwanten en in zijn eigen kring.’ Hij kon geen enkel wonder doen, behalve dat Hij een klein aantal zieken genas die Hij de handen oplegde. Hij stond verwonderd over hun ongeloof. Jezus ging rond door de dorpen in de omtrek, waar Hij onderricht gaf.
Commentaar Saskia van den Kieboom: ‘Sterkte/zwakte analyse'
Jezus kon in Nazareth, de stad waar hij vandaan kwam, weinig doen. De mensen stonden argwanend tegenover hem: wie denkt hij wel dat hij is, die zoon van die timmerman? Jezus verbaasde zich over zoveel ongeloof, over zoveel cynisme. En ook de profeet Ezechiël spreekt over een nukkig en opstandig volk. Wat maakt dat Jezus zijn verhaal niet in Nazareth verkocht kreeg? Wat zorgt ervoor dat sommige volkeren opstandig en nukkig zijn tegenover God?Misschien vonden de stadsgenoten van Jezus het inderdaad allemaal wat pretentieus wat Jezus deed. Ze kenden hem wellicht als bescheiden jongen, zoon van die hardwerkende Jozef en van Maria, waar toch altijd een geheimzinnige en mysterieuze kant aan zat. Ze zou de zoon van God hebben gebaard, onbevlekt ontvangen zijn geraakt, zou iedereen dat kunnen geloven? Wanneer ze Jezus dan zagen opgroeien tot doodgewone jonge man die meewerkt in de timmerplaats van zijn vader, dan was het zeker moeilijk te geloven dat hij met een zekere autoriteit kon prediken. Maar misschien was er meer aan de hand. Misschien geloofden de mensen in Nazareth wel dat Jezus daadwerkelijk zoon van God was. In dat geval moesten ze zijn boodschap wel serieus nemen, naar hem luisteren. Maar dat zou dan ook betekenen dat ze hun levens erdoor moesten laten raken en veranderen. En daar hebben mensen niet altijd zin in. Dan willen ze het liever bij het oude houden. Een volk kan er daadwerkelijk nukkig en opstandig van worden, wanneer ze worden aangespoord om het leven anders te gaan inrichten.
Hoe zit dat voor ons? Geloven wij het zomaar wanneer iemand ons probeert aan te manen dat we niet zo goed bezig zijn en dat er zodoende een aantal dingen moeten veranderen? En wij, kunnen wij de boodschap van Christus aannemen zonder enige argwaan, maar vol geloof? Durven wij ons door zijn krachtige woorden laten raken zodat we er door getransformeerd kunnen worden? Het is een beetje zoals Paulus zegt in zijn tweede brief aan de christenen van Korinte: als ik zwak ben, ben ik sterk. Paulus zegt als het ware: als ik zwak ben, dan kan ik de boodschap van Christus veel gemakkelijker tot mij laten komen, dan bied ik minder weerstand met mijn eigen gedachten en meningen, en dat maakt me sterker!
Saskia Van den Kieboom is stafmedewerker gezinspastoraal en aanspreekpunt voor geloof en homoseksualiteit.