Dag van de Verdraagzaamheid: wat kunnen parochies doen? Een pastoor geeft tips
De Internationale Dag van de Verdraagzaamheid vindt zijn oorsprong in een cruciale periode van de recente geschiedenis. Op 16 november 1996 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties resolutie 51/95 aan, waarmee deze belangrijke dag officieel werd ingesteld. Dit besluit kwam voort uit een groeiend besef dat tolerantie en wederzijds begrip essentieel zijn voor het behoud van vrede en stabiliteit in een steeds meer geglobaliseerde wereld.
'Een uitstekende gelegenheid om na te denken over de verdraagzaamheid binnen parochie of kerkgemeenschappen', meent Geert Leenknegt, pastoor-moderator van de Mariaparochie in Buggenhout-Lebbeke. 'Verdraagzaamheid is essentieel voor het creëren van een inclusieve omgeving waar iedereen zich welkom voelt en waar de diversiteit van culturen en achtergronden wordt gevierd.'
Verdraagzaamheid is essentieel voor het creëren van een inclusieve omgeving waar iedereen zich welkom voelt
Toegankelijkheid en welkom
-Is onze parochie een plek waar iedereen, ongeacht afkomst, cultuur of achtergrond, zich thuis voelt?
-Worden er maatregelen genomen om de drempel te verlagen, bijvoorbeeld door meertalig te zijn of activiteiten te organiseren die gericht zijn op verschillende bevolkingsgroepen?
Actieve betrokkenheid
- Hebben leden van verschillende achtergronden de mogelijkheid om actief deel te nemen aan de activiteiten en besluitvorming binnen de gemeenschap?
- Zijn er groepen of initiatieven die specifiek gericht zijn op het bevorderen van begrip en samenwerking tussen verschillende culturen?
Dynamiek tussen naties
'Wanneer we kijken naar het perspectief van twee parochianen van verschillende buitenlandse herkomst, kan het interessant zijn om te onderzoeken hoe zij de dynamiek van hun respectieve naties en het conflict tussen deze naties zien', meent priester Geert.
Verbinding en dialoog
- Hoe kijken zij naar elkaar in het licht van hun culturele achtergrond? Ervaart men verbinding in plaats van vijandigheid?
- Zijn er mogelijkheden voor dialoog binnen de parochie om vooroordelen en misverstanden te overbruggen?
Impact van conflicten
- Hoe beïnvloedt het conflict tussen hun naties hun dagelijks leven en hoe kijken zij naar de toekomst?
- Voelen zij zich gesteund door de parochiegemeenschap bij het navigeren door deze complexe gevoelens en situaties?
Door kleine daden van verdraagzaamheid in ons dagelijks leven te integreren, kunnen we bijdragen aan een positieve verandering
Ruimte voor heling
'Het is belangrijk om als parochie actief te werken aan een cultuur van verdraagzaamheid, waar gesprekken plaatsvinden en waar verschillen als kracht worden gezien', concludeert priester Geert. 'Dit kan niet alleen bijdragen aan een hechtere gemeenschap, maar ook een ruimte creëren voor heling en begrip in een wereld die vaak wordt gekenmerkt door verdeeldheid.
Op deze Internationale Dag van de Verdraagzaamheid kunnen we onze inzet voor inclusiviteit en begrip hernieuwen en kunnen we samen stappen ondernemen naar een meer verdraagzame toekomst. Laten we de dag daarom aangrijpen als een kans om onze inzet voor een meer inclusieve en begripvolle wereld te hernieuwen. Door kleine daden van verdraagzaamheid in ons dagelijks leven te integreren, kunnen we bijdragen aan een positieve verandering die verder reikt dan onze individuele kringen. Verdraagzaamheid is niet slechts een ideaal om na te streven, maar een essentiële praktijk voor het bouwen van een vreedzame en welvarende toekomst voor allen.'