Idioot - Koen Vlaeminck [standpunt]
In de komende weken kijken we, samen met velen, uit naar het bezoek van paus Franciscus aan ons land. Zowel in deze krant als op Otheo.be kunt u dit pausbezoek van nabij volgen. Op deze pagina beantwoorden we alvast enkele veelgestelde vragen over het bezoek.
Er zullen ongetwijfeld veel opiniestukken verschijnen over zijn komst, de kosten ervan, de rol van de Kerk in onze samenleving en de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk. Ook in televisiestudio’s zal er uitgebreid gedebatteerd worden. In onze diverse samenleving, waar religie en levensbeschouwing zelden een plek krijgen op het publieke forum, biedt dit bezoek kansen voor dialoog. Zo las ik bijvoorbeeld over een lerares, zelf moslima, die samen met haar leerlingen van de lagere school wil deelnemen aan het pausbezoek om met hen in gesprek te gaan over geloof en levensbeschouwing.
Voor zo’n dialoog en debat is echter respect en bereidheid tot luisteren nodig, en liefst ook wat kennis van zaken, iets wat niet altijd vanzelfsprekend is. Een radiopresentator liet zich bijvoorbeeld al stevig uit over het pausbezoek. Hij stelde dat de paus aan het hoofd staat van een misdadige organisatie, dat hij een idioot is die vanuit Rome de wereld dicteert, en dat hij het onbegrijpelijk vindt dat de KU-Leuven doet alsof ‘religieuze waanzin de normaalste zaak van de wereld is’.
De uitsmijter? Hij beweerde met overtuiging dat de Kerk geen enkele rol speelde bij het ontstaan van universiteiten, wetenschap, ontwikkelingshulp, ziekenzorg of armenzorg.
Voor dialoog en debat is respect en bereidheid tot luisteren nodig, en liefst ook wat kennis van zaken.
Dat de katholieke Kerk rechtstreeks aan de oorsprong ligt van het ontstaan van universiteiten, gestalte gaf aan onze hedendaagse ziekenzorg, ontwikkelingshulp en armenzorg valt op geen enkele manier te ontkennen. Historici zijn het daarover onomwonden eens. Talloze wereldleiders, bedrijfsleiders en academici, met verschillende religieuze en levensbeschouwelijke achtergronden, spreken hun waardering uit voor de profetische stem van paus Franciscus. Ze beschouwen hem als de meest toonaangevende stem als het gaat over actuele uitdagingen zoals de toenemende ongelijkheid en onverschilligheid, de klimaatverandering en vluchtelingencrisis, de vereenzaming en wegwerpcultuur.
Dat er straks een debat en dialoog zal ontstaan over het pausbezoek staat vast. Maar dan toch graag met wat respect, luisterbereidheid en kennis van zaken. Ik mag hopen dat andere media die selectiecriteria ter harte nemen.
Reageren? Mail naar koen.vlaeminck@otheo.be