Tussen droom en daad: 23 bekende Vlamingen over hun jeugddromen
Een mens is pas echt gelukkig als hij zijn kinderdroom waarmaakt, las presentatrice en auteur Christina Van Geel (44) in een boek. Is dat wel zo? Ze zocht het antwoord bij 23 bekende Vlamingen. Het resultaat is het interviewboek Wat het is – Vele dromen later, waarin Van Geel tot het besef komt:
Een droom is soms meer een richtingaanwijzer dan een doel. De reis is sowieso altijd interessanter dan de bestemming.
Dromen is overgave, stelt zanger Stef Bos. Jezelf overgeven aan iets groters en op die manier jezelf overstijgen. Als je dat kunt, dan is dat een droom die werkelijkheid wordt. Uit overgave ontstaan heel mooie dingen.
Overgave. Het wordt komt vaak terug in Bos' beklijvende bespiegelingen. Hoe dan ook eindigt samenzijn met verlies. Ooit stopt het, dat is zeker. Die gedachte aanvaarden en er dan voor gaan. Dat is overgave voor mij.
Opnieuw door het geboortekanaal
Dromen is voor hem ook groeien en vergroeien, geboren en herboren worden. Je wordt een paar keer in je leven geboren. Dan moet je door dat geboortekanaal gaan, da's nooit leuk. Daar geraak ik met m'n hoofd nooit doorheen, denk je, en je slaat in paniek. Dat gebeurt een paar keer in je leven en dat is altijd angstaanjagend. Maar:
Het is niet de ruimte die op je afkomt, het is jij die groeit. Stef Bos
Christina Van Geel herinnert zich het interview met Stef Bos nog goed. Niet in zijn tweede thuis Zuid-Afrika, maar in zijn andere thuis: Vlaanderen. Wanneer iemand als Stef Bos in zichzelf duikt, is hij niet te stoppen. Hij geniet er ook van. Achteraf hoorde ik dat hij door het gesprek op ideeën was gekomen voor zijn nieuwe voorstelling.
Het oordeel van de laatste seconde
Psychiater Dirk De Wachter praat over de noodzaak van dromen, voormalig wielrenner Roger De Vlaeminck over de angst voor aftakeling, jeugdschrijfster Kristien Dieltiens over de schoonheid van het imperfecte. Reclameman Guillaume Van Der Stighelen zegt: Ik geloof in het oordeel van de laatste seconde. Die laatste seconde breekt ooit aan, daar kunnen we zeker van zijn.
Het licht gaat uit en je kijkt terug op je leven. Guillaume Van Der Stighelen
Ben je tevreden met wat je deed en wie je bent, dan is dat de hemel. Ben je niet content... dat moet de hel zijn.
Lijstje op café
De selectie van de interviewés was een kwestie van gevoel. Van Geel: Ik ben een middag met mijn man op café gaan zitten en we hebben een lijstje gemaakt van verschillende soorten dromers. De veeldromer, de nieuwsgierige dromer, de gecrashte dromer, de dromer die buiten de lijntjes kleurt. Op basis daarvan heb ik een namenlijst samengesteld, vooral intuïtief, met mensen die me boeiden en bij wie ik een goed gevoel had.
Het moesten goede vertellers zijn die hun ziel wilden blootleggen. Christina Van Geel
Zonder uitzondering hebben de 23 geinterviewden dat ook gedaan, al leek dat in één geval eerst niet zo.
Van Geel: Toen ik terugkwam van Celie Dehaene was ik een beetje bezorgd of het interview wel goed was geweest. Ik besefte dat ze de hele tijd over haar overleden man Jean-Luc had gesproken – het leek alsof ze niet helemaal in haar eigen ziel durfde te kijken. Later besefte ik: Celie wàs bij manier van spreken Jean-Luc, ze waren zodanig versmolten dat zijn leven tegelijk het hare was. De bijtitel bij haar interview was eerste Dromen in de schaduw, ik heb dat daarna veranderd in Samen dromen.
Piloot – priester – muzikant
Een opvallende naam in het boek is die van Pol Hauspie. Na een aftastend begin werd het een intrigerend gesprek.
Als kind wilde Hauspie 3 dingen worden: piloot, priester en muzikant.
Van Geel: Die drie dromen vertellen alle drie iets over wie hij was en is. De piloot is de ondernemer, de durver ook. De priester is degene die sociaal betrokken is, die tussen de mensen staat. De muzikant voelt zich goed als de twee andere in evenwicht zijn. In zijn leven is dat evenwicht verstoord geweest. Hij ging alleen maar hard en hield geen rekening meer met zijn geweten en eigen gevoeligheden. Nu is zijn droom om die twee in evenwicht te brengen. Hij geeft lezingen en coacht jonge ondernemers.
De rode draad is dat je als kind een bepaalde gevoeligheid hebt, iets wat in je zit en die eruit komt op een manier die je zelf niet had gedacht en verwacht, vat Christina Van Geel het boek samen.
Deze 23 mensen, dat zijn wij allemaal. We zoek en ploeteren, we juichen en struikelen, we kruipen weer recht en gaan door. En soms weten we het gewoon even niet, ook goed.
Christina Van Geel. Wat het is – Vele dromen later. Pelckmans, 2015, ISBN 9789028982031, 272 pagina's, 24,95 euro.