10 slachtoffers van het communisme worden zalig verklaard

Tien zusters, die weigerden te vluchten voor de gruweldaden en bij de zieken en bejaarden bleven, worden zalig verklaard.
21/06/2021 - 12:08
Op de Sint-Pietersbasiliek prijken de portretten van 7 nieuwe heiligen.
Op de Sint-Pietersbasiliek prijken de portretten van 7 nieuwe heiligen.

Paus Franciscus heeft de decreten ondertekend voor de erkenning van tien nieuwe martelaren die in 1945 in Polen uit haat tegen het geloof zijn gedood, voor de erkenning van een wonder dat toegeschreven wordt aan de Duitse jezuïet Johann Philipp Jeningen en voor de erkenning van vijf eerbiedwaardigen, onder wie Robert Schuman, een van de grondleggers de Europese eenmaking.

Opvallend is de erkenning van het martelaarschap van tien zusters van de congregatie van de Zusters van Sint-Elisabeth, die alle tien in Polen omwille van hun geloof werden omgebracht tijdens de invasie van het Rode Leger in 1945. Volgens de Congregatie voor de Heiligverklaringen getuigde de wreedheid van de soldaten jegens de zusters van hun haat tegen het geloof en de leden van de katholieke Kerk. De tien vrouwelijke religieuzen zijn: Paschalina Jahn, Maria Edelburgis Kubitzki, Maria Rosaria Schilling, Maria Adela Schramm, Maria Sabina Thienel, Maria Sapientia Heymann, Maria Adelheidis Töpfer, Maria Melusja Rybka, Maria Acutina Goldberg en Maria Felicitas Ellmerer.

De paus erkende ook een wonder dat wordt toegeschreven aan de tussenkomst van pater Johann Philipp Jeningen, een Duitse jezuïet die in 1642 werd geboren in Eichstätt en in 1704 overleed in Ellwangen. Hij stond bekend omwille van zijn predicatie bij mensen van verschillende rang en stand en zijn evangelische levensstijl. Hij liet ook een kleine kapel bouwen die werd toegewijd aan Maria en inmiddels is uitgegroeid tot een populair Mariaheiligdom. 

Eerbiedwaardigen

Naast Robert Shuman erkende de paus ook nog de heroïsche deugdzaamheid van vier anderen:

  • de Italiaanse priester Severino Fabriani (1792-1849), stichter van de congregatie van Dde ochters van de Voorzienigheid voor doven en stommen
  • zuster Angela Rosa Godecka, stichtster van de congregatie van de Kleine Zusters van het Onbevlekte Hart van Maria (1861-1937)
  • de Italiaanse zuster Orsola Donati (1849-1935) van de congregatie van de zusters van Onze-Lieve-Vrouw van Smarten
  • de Spaanse zuster Maria Stella di Gesù (1899-1982) van de congregatie van Religieuzen van de Onbevlekte Maagd Maria 

Bron: I.Media/VIS