145 gevallen van antichristelijk geweld in India
Tijdens het eerste semester van dit jaar (januari tot juni) zijn er opnieuw 145 gevallen geregistreerd van antichristelijk geweld in India, waaronder 3 moorden. Dat meldt de commissie voor godsdienstvrijheid van de Evangelical Fellowship of India (EFI). De aankondiging komt kort nadat een katholieke priester werd aangehouden wegens aansporing tot haat, nadat hij de laksheid van premier Modi en andere BJP-verantwoordelijken had aangeklaagd. De geestelijke verduidelijkte later dat het nooit zijn bedoeling is geweest om aan te sporen tot haat.
Volgens EFI-verantwoordelijke Vijayesh Lal bevat de lijst 22 aanvallen tegen kerken, waaronder 20 in landelijk gebied. Vaak betreft het geweld tegen families die weigeren om hun christelijke geloof af te zweren en die zich niet willen bekeren tot het hindoeïsme. Er zijn ook vele gevallen van maatschappelijke uitsluiting of openlijke discriminatie omwille van het geloof. Geografisch is Madhya Pradesh met 30 meldingen koploper, een regio met vele adivasis of kastelozen en strenge antibekeringswetten. Daarna volgt de buurstaat Uttar Pradesh met 22 gevallen, gevolgd door Karnataka en Chhattisgarh met respectievelijk 13 en 12 geregistreerde gevallen van antichristelijk geweld.
Meest opmerkelijk, zo schrijft het rapport, was het incident met vrouwelijke religieuzen op 19 maart 2021 in Jhansi, in de deelstaat Uttar Pradesh. Nationalisten van de hindoegroep Bajrang Dal die terugkeerden van een bedevaart vielen er twee zusters van de congregatie van de Heilige Harten in Delhi aan, omdat zij zogezegd de twee novicen die zij vergezelden probeerden te bekeren. De twee religieuzen werden er onder begeleiding van 150 aanhangers Bajrang Dal naar het politiecommissariaat gebracht en er door de politie aangehouden, zonder hen de kans te geven om hun versie van de feiten te vertellen. Zij werden pas om 23.30 uur en na de tussenkomst van verschillende verantwoordelijken en bewijzen van hun versie van het verhaal vrijgelaten. Het incident staat in schril contrast met de straffeloosheid waarvan de daders van religieus geweld genieten, meldt het rapport nog. Bovendien heeft de politie in verschillende deelstaten de coronapandemie aangegrepen om verschillende gevallen van antichristelijk geweld niet te registreren tijdens de eerste jaarhelft.
Maar het meest verontrustend is de uitbreiding van de antibekeringswetten. Die worden steeds vaker gebruikt om de religieuze minderheden te vervolgen, in het bijzonder in de deelstaten Orisha, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Gujarat, Himachal Pradesh, Jharkhand en Uttarakhand. Officieel moeten die wetten gedwongen bekeringen vervolgen en een halt toeroepen aan de liefdesjihad, maar in de praktijk worden zij vandaag gebruikt om elke bekering te criminaliseren. Door deze wetten worden huwelijke tussen moslims en niet-moslims en vooral van hindoes uit de hoogste kaste gediaboliseerd.
Bron: Fides