1,5 miljoen jongeren bij slotwake van Wereldjongerendagen

Volgens de paus bestaat er geen cursus om door het leven te gaan. Het belangrijkste is om ons niet te laten ontmoedigen door tegenslagen.
06/08/2023 - 11:30

Zaterdagavond vierden 1,5 miljoen gelovigen, onder leiding van paus Franciscus, de slotwake van de Wereldjongerendagen (WJD). Al in de loop van de middag hadden zich duizenden jonge pelgrims, met rugzakken en slaapzakken, verzameld in de het speciaal voor deze gelegenheid aangelegde Parque Tejo, aan de oevers van de Taag. Voorafgaand aan de ceremonie werden de symbolen van Wereldjongerendagen – het kruis en een icoon van Onze-Lieve-Vrouw Salus Populi Romani – in processie langs de rivier de Taag aangebracht.

(Vervolg na de foto's van de wake)
 

De paus werd opgewacht door 1,5 miljoen jongeren
De paus werd opgewacht door 1,5 miljoen jongeren © Vatican Media

Omstreeks 19 uur werd hun wachten beloond, toen paus Franciscus aankwam met zijn pausmobiel, om met hen een indrukwekkende gebedswake te vieren waarvoor het startschot werd gegeven met pop-rockliederen gezongen door honderden koorzangers en muzikanten.

De toespraak van de paus werd verschillende keren door luid applaus onderbroken. De paus bedankte de jongeren omdat zij vanuit alle hoeken van de wereld waren samengekomen om met hem hun geloof te vieren. Hij vroeg hen om hun vreugde met anderen te delen. Zij kregen de vreugde ooit van hun ouders, grootouders, vrienden, priesters en leraren. Nu is het hun beurt om die door te geven. Daarbij gaat het niet om de vreugde van het moment, zei de paus, of vreugde die zit opgesloten in boeken.

Franciscus sprak ook over de tegenslagen in het leven en drong er bij de jongeren op aan om niet op te geven.

‘Als iemand valt, moet hij weer opstaan.’

Daarbij verwees hij naar een bergbeklimmerslied (dat hij ook eerder al meermaals citeerde): bij het beklimmen van de toppen is het niet belangrijk om nooit te vallen, het is belangrijk om niet naar beneden te vallen. Maar wie valt, dreigt de hoop en zijn dromen te verliezen. Daarom vroeg hij aan de jongeren om wie valt opnieuw te helpen opstaan. ‘Dat is de enige moment in het leven waarop het geoorloofd is om op anderen neer te kijken.’

(vervolg na het beeldverslag)

Tot slot vroeg de paus hen ook nog om onvermoeibaar te blijven oefenen. Training is het geheim van elk succes. Die training is voor elk van ons ook nodig om de roeping in ons leven te cultiveren. Hij besloot zijn serie spontane beschouwingen met de gedachte dat niets in het leven gratis is, behalve de liefde van Jezus.

Gewapend met de liefde van Christus kunnen wij onbevreesd en hoopvol door het leven gaan.

De wake, waarbij levensverhalen van jongeren, dans- en muziekoptredens en eucharistische aanbidding elkaar afwisselden, duurde nog tot diep in de nacht. Daarna bleven de meeste jongeren in het park aan de oevers van de Taag, waar zij vanmorgen nog de slotviering houden met paus Franciscus. Daar wordt ook bekendgemaakt waar de volgende editie van de Wereldjongerendagen zal plaatsvinden.

Bron: VIS/Kathpress.at/Ecclesia