Op 1.600 oorlogsgraven in het Meetjesland branden kaarsjes op kerstavond

Het is een traditie die uit de scandinavische landen overwaaide naar onze buurlanden en nu ook bij ons ingang vindt.
23/12/2024 - 15:22
Op kerstavond kaarsjes branden op oorlogsgraven is een scandinavische traditie die ingang vindt in ons land
Op kerstavond kaarsjes branden op oorlogsgraven is een scandinavische traditie die ingang vindt in ons land © Yeomanry vzw

In Vlaanderen begon het met een initiatief op het Canadees kerkhof van Adegem, maar dit jaar zullen er op kerstavond ook kaarsjes branden op andere oorlogsgraven in het Meetjesland, zoals in Maldegem, Zomergem, Oostwinkel, Aalter, Eeklo en Knesselare. En ook in Haspengouw vindt het initiatief ingang op verschillende begraafplaatsen en aan oorlogsmonumenten. 

'In totaal zullen meer dan 1.600 kaarsjes geplaatst worden op de begraafplaatsen, en de dag nadien ook opgeruimd,' zegt Robin Van Kerschaver aan Het Laatste Nieuws. De vereniging Yeomanry roept vrijwilligers op om te helpen. 

Een Nederlandse website houdt alle begraafplaatsen bij waar er kaarsjes zullen branden. Voor Vlaanderen en Nederland samen staat de teller daar op 25.000 graven op 371 verschillende locaties. 

Kaarsjes branden op de graven van oorlogsslachtoffers, is een gebruik dat uit de scandinavische landen overwaaide naar onze buurlanden en nu ook bij ons ingang vindt. Bij ons worden de overledenen traditioneel herdacht op 2 november met Allerzielen. 

Bronnen: HLN - Lichtjes op oorlogsgraven
 

Nieuws

De Franse kunstenares Claire Tabouret presenteert haar ontwerp voor 6 nieuwe glas-in-loodramen voor de Notre-Dame in Parijs

Twee weken na de officiële heropening van de kathedraal, stelde de Franse kunstenares Claire Tabouret zelf haar winnende ontwerp voor aan de pers.

Op kerstavond kaarsjes branden op oorlogsgraven is een scandinavische traditie die ingang vindt in ons land

Het is een traditie die uit de scandinavische landen overwaaide naar onze buurlanden en nu ook bij ons ingang vindt.

In Scherpenheuvel vond op 18 december een bijzondere reünie plaats voor mensen in kwetsbare situaties die eerder paus Franciscus ontmoetten.

Paus Franciscus gaf zijn Angelus-toespraak op zondag 22 december via een videostream vanuit zijn woning in Casa Santa Marta

Israël noemde de woorden van paus Franciscus 'bijzonder teleurstellend'. Maar die blijft bij zijn standpunt en vraagt wereldwijd staakt-het-vuren.

Dichten tegen eenzaamheid

De bundel is een initiatief van WOORDENTIJ samen met CCV Brugge. 60 dichters werkten eraan mee.

Paus Franciscus bij het graf van koning Boudewijn

Tijdens zijn bezoek aan België verraste de paus iedereen met de aankondiging dat hij Boudewijn zalig wil laten verklaren.