Aartsbisschop: Panama is een land met twee gezichten

Aartsbisschop Jose Domingo Ulloa Mendieta is enthousiast over de komst van paus Franciscus en honderdduizenden jongeren naar zijn land.
19/01/2019 - 15:40
Audiëntie van woensdag met paus Franciscus
Audiëntie van woensdag met paus Franciscus © SIR/Marco Calvarese

De jongeren die van 22 tot 27 januari kennismaken met de rijke stadswijken van Panama-Stad, waar zij met de paus aan de Wereldjongerendagen deelnemen, zullen de indruk krijgen dat zij in Dubai zijn. Maar dat is alleen maar schijn. Maar wie deze rijke wijken verlaat, wordt meteen met grote armoede geconfronteerd. Dat zegt aartsbisschop Jose Domingo Ulloa Mendieta van Panama-Stad en gastheer van deze Wereldjongerendagen (WJD).

Deze Wereldjongerendagen stellen 200.000 jongeren uit de hele wereld in staat om het echte gezicht van ons land te leren kennen. Slechts een kleine minderheid van welvarende Panamezen kunnen op de prachtige lanen gebruik maken van de luxueuze boetieks, de glazen wolkenkrabbers, de banken, de vele diensten en het prestigieuze kanaal. In bijna geen enkel ander land ter wereld is de kloof tussen arm en rijk zo groot. Een tiende van de bevolking heeft een inkomen dat 37 keer zo hoog is als dat van de armsten.

De aartsbisschop noemt het een zonde en sociaal onrecht dat er nog steeds een aanzienlijk deel van 3,5 miljoen inwoners geen onderwijs geniet. Ik stel vast dat de wil ontbreekt om daaraan en aan de grote kloof tussen arm en rijk iets te veranderen. Er moet dringend werk worden gemaakt van de strijd tegen de corruptie in dit land. Dat is een virus dat alle organisaties en instellingen in dit land heeft getroffen. Onze jongeren hebben nood aan een toekomstperspectief. Daarbij hebben zij de steun en de begeleiding van de ouderen nodig.

Bron: Kathpress.at

Lees alles over de Vlaamse WJD-deelnemers in Panama.