Armeense katholieken kiezen nieuwe patriarch

Aartsbisschop Raphael Minassian is verkozen tot nieuwe Armeense patriarch.
24/09/2021 - 10:00
Patriarch Raphaël Bedros XXI Minassian
Patriarch Raphaël Bedros XXI Minassian © Kerk in Nood

De synode van Armeense bisschoppen heeft Raphaël François Minassian, de aartsbisschop voor de Armeense katholieken uit Oost-Europa, verkozen tot patriarch van Ciliciëen opvolger van patriarch Krikor Bedros XX Ghabrojan. Dat heeft het Vaticaan donderdagmiddag bekendgemaakt. De vorige Armeense patriarch was op 25 mei op 86-jarige leeftijd is overleden.

De Armeens-katholieke bisschoppen waren sinds 20 september in Rome samen. Eerder, in juni, waren zij niet erin geslaagd om een nieuwe patriarch te kiezen op hun bijeenkomst in de hoofdzetel van het patriarchaat in het klooster van Bzommar in Libanon. Voor zijn verkiezing moet de Armeens-katholieke patriarch twee derde van de stemmen van de 13 stemgerechtigde bisschoppen achter zich krijgen.

De Armeens-katholieke Kerk telt wereldwijd naar schatting 470.000 gelovigen. De meerderheid daarvan woont in Armenië. Mgr Raphaël François Minassian was de voorbije jaren aartsbisschop van Caesarea van Cappadocië en verantwoordelijke voor de Armeense katholieken in Oost-Europa.

Bron: I.Media