Armeense Kerk kiest een nieuwe patriarch in Rome

Op de synode van juni 2021 in Libanon haalde geen enkele kandidaat de noodzakelijke twee derde van de stemmen.
30/08/2021 - 15:56
Paus Franciscus met patriarch Krikor Bedros XX
Paus Franciscus met patriarch Krikor Bedros XX © VaticanMedia

De Armeense bisschoppen komen vanaf 20 september 2021 in Rome samen voor een nieuwe synode die een nieuwe Armeense patriarch en opvolger van patriarch Krikor Bedros XXI Ghabroyan, die op 25 mei is overleden, moet verkiezen. Tijdens de eerdere synode van de Armeense bisschoppen van eind juni in het klooster van Bzommar in Djunije nabij Beiroet wist geen enkele kandidaat de vereiste twee derde van de stemmen te behalen.

Als de bisschoppen uit Midden-Oosten en de Armeense diaspora er niet in slagen om binnen de 14 dagen overeenstemming te bereiken, dan moet de paus een opvolger voor patriarch Bedros aanduiden, legt  de Armeens-katholieke aartsbisschop Boutros Marayati van Aleppo, die voorlopig de leiding van de Oosters-katholieke kerkgemeenschap op zich neemt. Wij ontmoeten elkaar opnieuw op 20 september in het Pauselijke Armeense College in Rome voor twee dagen spirituele retraite. Op 22 september start dan onder leiding van kardinaal Leonardo Sandri, de prefect van de Congregatie voor de Oosterse Kerken, een synodale vergadering met de verkiezing van de nieuwe patriarch.

Aartsbisschop Marayati voegt nog eraan toe dat er een uitzonderingsregel bestaat die het na een bepaald aantal onbesliste stemmingen mogelijk maakt om een kandidaat te kiezen met een gewone meerderheid (de helft plus één) van de stemmen. Als er ook dan nog een patstelling is, gaat de voorkeur uit naar de (aarts)bisschop met de hoogste rang. Volgens het kerkelijke wetboek voor de Oosters-katholieke Kerken moet de aanstelling van de nieuwe patriarch in alle geval formeel bekrachtigd worden door paus Franciscus.

Bron: Religion Digital