Asielzoekers uit Zeebrugge hebben de Stella Mariskapel verlaten

Een groep van 25 Iraanse asielzoekers kreeg tijdelijk onderdak in de Stella Mariskapel in Zeebrugge.
25/01/2016 - 15:50

Afgelopen zaterdag moest een 25-tal Iraanse asielzoekers, die sinds een week onderdak kregen in de Stella Mariskapel in Zeebrugge, de kerk verlaten. Sindsdien leven en slapen ze opnieuw op straat of in de duinen. De vluchtelingen uit Iran, die sinds vorige week zondag onderdak vonden in de kapel, verbleven ook daarvoor al enkele weken op straat. Pastoor Fernand Marechal (62) onderstreept dat hij van bij aanvang duidelijk had gemaakt dat het onderdak slechts tijdelijk was. Het plan was dat ik de kerk zou openstellen zolang er vriestemperaturen waren.

Engeland blijft het beloofde land

De kerk was al open tijdens de dag, maar in overleg met de kerkraad hebben we tijdens de koude nachten ook de deuren open gelaten, zegt hij. Zo konden de illegalen hier ook de nacht doorbrengen. Ik heb hen ook de raad meegegeven om naar Fedasil te gaan, om zich in orde te stellen, zodat ze zeker onderdak en eten krijgen. Niemand wilde dat doen, omdat ze maar één doel hebben en dat is Engeland bereiken, vertelt Marechal aan De Standaard.

Angst voor toeloop van vluchtelingen

De sluiting is ingegeven door de angst voor een toeloop van asielzoekers die Engeland hopen te bereiken. Verschillende asielzoekers in Zeebrugge verbleven eerder al in het Franse Calais en Duinkerken. Een vluchteling getuigde in een interview met de West-Vlaamse omroep WTV dat de spanningen daar hoog kunnen oplopen en dat er soms onderling wordt gevochten. De kampen zouden in handen zijn van mensensmokkelaars.

© Onroerend Erfgoed/Vlaamse Gemeenschap