Bedevaarten langs Europese Mariaroute zijn hervat

De Mariaroute langs vijf heiligdommen kan afgelegd worden met de trein, te voet of met de fiets.
24/10/2021 - 11:00
Montserrat
Montserrat © Wikipedia

Volgens de verantwoordelijken van de Europese Mariaroute in het zuiden van Europa zijn de vijf Mariaheiligdommen langs de route allemaal heropend en is er voor het eerst sinds het uitbreken van de coronapandemie ook sprake van een echte hervatting van de bedevaarten naar de heiligdommen.

De Mariaroute verbindt de Mariaheiligdommen van Pilar in Zaragoza, Torreciudad in de stad Huesca, Meritxell in het prinsdom Andorra en Montserrat in Barcelona, en eindigt aan de voet van de Pyreneeën in Lourdes, het Franse bedevaartsoord dat in precoronatijden jaarlijks door meer dan 6 miljoen pelgrims uit de hele wereld werd bezocht. Met hun krachtenbundeling willen de Mariaheiligdommen de boodschap van vrede promoten die de Maagd Maria aan de mensheid heeft nagelaten.

De vijf Mariaheiligdommen zijn samen goed voor 12 miljoen toeristen en pelgrims. Bij ons is het heiligdom van de Madonna van Pilar in Zaragoza allicht het minst bekend. Volgens de traditie verscheen de Maagd er in 40 na Christus om de apostel Sint- Jacobus te troosten toen hij het Evangelie predikte aan de oevers van de Ebro. Volgens de overlevering liet zij hier een zuil achter als getuigenis. Vooral Lourdes en in mindere mate ook het natuurpark op de berg Montserrat, waar la Moreneta, de Zwarte Madonna van Montserrat, wordt vereerd, zijn doorgaans het best bekend. In het klooster van Montserrat zelf zijn overigens mooie kunstwerken te bewonderen van onder meer Berruguete, el Greco, Caravaggio, Luca Giordano en Tiepolo. Het heiligdom van Meritxell, in Andorra, is pas recent in de Mariaroute opgenomen.

Bron: SIR