Aantal pelgrims naar Compostela opnieuw met 12% gestegen (maar wellicht met nog veel meer)

499.239 pelgrims trokken in 2024 naar het Pelgrimsbureau om er hun 'compostela' (getuigschrift) op te halen, opnieuw een stijging met 12 procent.
07/02/2025 - 14:07

499.239 pelgrims klopten vorig jaar aan bij het Pelgrimsbureau in Santiago de Compostela om er hun compostela op te halen, een getuigschrift van hun tocht. Dat zijn er 12% meer dan het jaar voordien. De cijfers staan in ¡HOLA!, het tijdschrift van het Vlaams Compostelagenootschap.

Volgens experts kan het werkelijke aantal nog veel hoger liggen, tot zelfs anderhalf miljoen. Niet elke pelgrim haalt namelijk een compostela af en de vele mensen die onderweg een stukje (mee)lopen, zijn evenmin meegeteld.

Sinds 1990 is het aantal pelgrims verhonderdvoudigd. Sinds 2018 zijn er meer vrouwen dan mannen.


Nationaliteiten

44% van de pelgrims zijn Spanjaarden. De Belgen komen op de 21ste plaats en vertegenwoordigen minder dan 1% van het totale aantal uitgereikte compostela's.

De top 10 van landen van herkomst:

  1. Spanje
  2. Verenigde Staten
  3. Italië
  4. Duitsland
  5. Portugal
  6. Verenigd Koninkrijk
  7. Frankrijk
  8. Ierland
  9. Mexico
  10. Korea


Routes

De Camino Francés blijkt afgetekend de populairste route. Bijna de helft (47,38%) koos ervoor. 19% volgde de Camino Portugés. Bijna een derde van de pelgrims (32%) begon de pelgrimage in Sarria op de Camino Francés. 

  1. Camino Francés 
  2. Camino Portugués 
  3. Camino Portugués Costa 
  4. Camino del Norte 
  5. Camino Inglés

Het aandeel van korte pelgrimages, die (net) volstaan om een compostela te krijgen, blijf stijgen, naar 56% van het totale aantal. In het bijzonder de tochten vanuit Muxia/Fisterra en de Camino Inglés zitten sterk in de lift.


Hoe

93% ging te voet, een kleine 5 procent nam de fiets.


Bron: ¡HOLA!, tijdschrift van het Vlaams Compostelagenootschap.(externe link)

Meer nieuws

Johannes-Paulus II ligt opgebaard op de katafalk. Achter de kist staan president en oud-presidenten van de VS.

20 jaar geleden vond op 8 april de uitvaart plaats van paus Johannes-Paulus II. Ruim een miljoen mensen en 200 wereldleiders brengen de laatste eer.

vrouwenhanden met een plantje

Gedaan met oorlog voeren tegen elkaar op de rug van de planeet. Plant vrede en hoop. Zo wil de Kerk de Dag van de Schepping vieren in dit Jubeljaar.

Theodore McCarrick (1930-2025).

McCarrick, de voormalige aartsbisschop van Washington, werd in 2019 uit het priesterschap gezet wegens seksueel misbruik.

De paus groet de gelovigen op het Sint-Pietersplein.

Op een viering met als thema het Jubileum van de Zieken en Gezondheidswerkers groette en bedankte de paus de aanwezigen.

Pelgrimstafel Oostende

Meer dan 200 mensen kwamen op 2 april bijeen in de Sint-Jozefskerk in Oostende voor een solidariteitsmaaltijd. Ook enkele daklozen schoven mee aan.

De onderzoekscommissie naar Operatie Kelk hoorde onder meer Joris Van Cauter, advocaat van Roger Vangheluwe, en Walter Van Steenbrugge.