Bisdom bevestigt identificatie van Koreaanse martelaars

De relikwieën van de martelaars werden in maart in Wanju teruggevonden bij de werken om de site om te bouwen tot een heiligdom.
04/09/2021 - 10:00
Dezaligverklaring van Paul Yun Ji-chung en 122 andere Koreaanse martelaars
Dezaligverklaring van Paul Yun Ji-chung en 122 andere Koreaanse martelaars © Persdienst pausbezoek Korea

Het Zuid-Koreaanse bisdom Jeonju heeft de identificatie bevestigd van de eerste drie Koreaanse katholieke martelaren, waarvan de lichamen in maart werden teruggevonden. DNA-onderzoek maakte duidelijk dat de overblijfselen in Wanju wel degelijk toebehoren aan Paul Yun Ji-chung en James Kwon Sang-yeon, die allebei in 1791 werden onthoofd, en Yuns jongere broer Francis Yun Ji-heon die later werd opgehangen en gevierendeeld.

Volgens bisschop Jean Kim Son-tae van Jeonju is de vondst is erg belangrijk voor de katholieke Kerk in Korea, die twee eeuwen geelden zwaar werd vervolgd. Onze kerk heeft haar fundament in het bloed van deze martelaren.Hij kondigde nog aan dat er op 16 september een begrafenisceremonie wordt gehouden ter ere van de drie martelaren, in de buurt van de plaats waar hun stoffelijk overschot is gevonden.

De twee broers en hun neef, die 7 jaar geleden zalig werden verklaard met nog een groep andere Koreaanse martelaars, behoorden tot een belangrijke adellijke familie. Paul Yun Ji-chung was de eerste bekeerling in Korea die zich liet dopen. Trouw aan bisschop Gouvea van Peking, die de traditionele voorouderverering in de gebieden onder zijn jurisdictie had verboden, besloot hij om het familiealtaar te vernietigen. Dat veroorzaakte in die tijd een groot schandaal, waarop hij samen met zijn neef James Kwon Sang-yeon werd gearresteerd en op 8 december 1791 werd vermoord.

Bron: Yonhap News Agency/Asianews