Bisschop Hoogmartens neemt niet deel aan vieringen tijdens pausbezoek

De bisschop van Hasselt doet dit uit respect voor een slachtoffer van seksueel misbruik, zo laat hij weten.
26/09/2024 - 14:22

De bisschop van Hasselt heeft aan nieuwsagentschap Belga laten weten dat hij niet zal deelnemen aan de vieringen tijdens het pausbezoek deze week. De aanleiding is een overlijdensbericht vol lof dat tot vorige week op de website van de Bisschoppenconferentie stond. Het bericht ging over een priester-dader, Paul Schollaert,  uit het bisdom in een gekende misbruikzaak. 

'Naar aanleiding van het overlijden van een priester werd een passage uit mijn condoleancebrief aan de familie, waarin ik waardering toonde voor de overledene, via onze website ruimer verspreid', schrijft de bisschop aan Belga. ‘Ik begrijp dat ik niet attent genoeg ben geweest, waardoor we een slachtoffer van misbruik hebben gekwetst. Dit spijt me zeer. Ik heb mijn verontschuldigingen aangeboden aan het slachtoffer en aan de heer Rik Devillé, die mij daartoe het telefoonnummer van het slachtoffer gaf.’

De zaak gaat over feiten die zich afspeelden in de jaren 1970. De zaak werd behandeld door de zogenaamde Commissie-Halsberghe, stelt Hoogmartens. 

Het slotlied van de misviering met paus Franciscus zondag wordt als gevolg daarvan ook vervangen. Het was gecomponeerd door Paul Schollaert.

Bisschop Patrick Hoogmartens put inspiratie uit de encycliek Fratelli tutti. © Tony Dupont

Meer nieuws

Rookwolken na een Israëlische luchtaanval op Baalbek in Oost-Libanon op 27 september 2024

Israëlische luchtaanvallen hebben opnieuw de aandacht gevestigd op het land van de ceders geklemd tussen de Middellandse Zee, Syrië en Israël.

De paus werd er enthousiast ontvangen met gezang
Video

De Kleinze Zusters van de Armen zorgen samen met verpleegkundigen voor ouderen die het vaak niet breed hebben. Bekijk het filmpje van ND Katholiek.

Toespraak van paus Franciscus in het paleis van Laken, 27 september 2024

Oorlog en vrede, hoop, misbruik in de Kerk en gedwongen adopties waren de thema's die paus Franciscus aansneed in zijn toespraak voor ons land.

-

Nog nooit in de voorbije 230 jaar lieten de trappisten bezoekers toe in hun brouwerij, behalve woensdag en donderdag. Samen goed voor 1.500 passanten.

Dienst in een pinksterkerk in Tanzania, een van de landen waar Rwandese vluchtelingen na de genocide van 1994 in aanraking kwamen met het pinkstergeloof

President Paul Kagame wil 'schurkenpastors' die in naam van religie handelen een halt toe roepen.

Logo van de Wereldjongerendagen van 2027 in Seoul, Zuid-Korea

Ze werden onthuld en toegelicht tijdens een persconferentie in het Vaticaan op 24 september. Katholieken zijn in Korea een vitale minderheid.