Bisschoppen van Guatemala verdedigen strijd tegen corruptie

De bisschoppen en bevolking nemen het niet dat een gerespecteerde corruptiejager werd ontslagen.
30/07/2021 - 10:43
Gonzalo de Villa Guatemala
Gonzalo de Villa Guatemala © Vatican Media

De bisschoppen van Guatemala reageren in een gemeenschappelijke verklaring bijzonder fel tegen het ontslag van de leidende aanklager voor corruptiebestrijding, Juan Francisco Sandoval. Zij waarschuwen de regering dat die ingreep de jurisdictie in hun land onherstelbare schade zal toebrengen. Sandoval was juist aangesteld om een einde te maken aan de straffeloosheid in het land.

De bisschoppen vestigen er de aandacht op dat de ingreep grote verontwaardiging heeft veroorzaakt bij de bevolking. Zaterdag verzamelden zich honderden Guatemalteken aan het presidentiële paleis om te protesteren tegen de afzetting van de corruptiejager. Bij zijn strijd schrok hij er niet voor terug om voormalige verantwoordelijken van de overheid, ex-presidenten en bedrijfsleiders uit Guatemala te vervolgen.

Een snel en onafhankelijk onderzaak naar misdaad en corruptie vormt de beste garantie vrijheid en democratie, reageert aartsbisschop Gonzalo de villa y Vasquez, de voorzitter van de bisschoppen van Guatemala. Volgens hem voorkomt dat ook dat de misdaad zich kan nestelen in de instellingen en diensten van de overheid. Hoewel algemeen bekend is dat de rechtsbedeling in Guatemala ernstige gebreken vertoont, is het Openbaar Ministerie de afgelopen jaren toch in staat geweest om handelingen te onderzoeken die voorheen totale straffeloosheid genoten. Dat heeft grote hoop gewekt bij burgers en slachtoffers.

Bron: Vaticannews.va