Catalaanse bisschoppen vragen vrijlating politieke gevangenen

De Catalaanse bisschoppen roepen de Spaanse regering op tot barmhartigheid, vergevingsgezindheid en een open en oprechte dialoog.
19/06/2021 - 14:23
De Catalaanse bisschoppen
De Catalaanse bisschoppen © Catalaanse BC/Religion Digital

Tien bisschoppen van Catalonië roepen op tot gratie voor de Catalaanse politici die in de gevangenis zitten. De regering in Madrid beschouwt de gearresteerde politici als separatisten. Een  juiste sociale orde die de harmonieuze ontwikkeling van de samenleving als geheel mogelijk maakt, heeft nood aan genade en vergevingsgezindheid, met respect voor gerechtigheid, citeren Spaanse media vandaag de verklaring van de Catalaanse bisschoppen. Ze schrijven dat een ernstige en open dialoog nog altijd de beste manier is om verdeeldheid te overwinnen.

Het Spaanse Hooggerechtshof veroordeelde burgeractivisten en voormalige leden van de regionale regering van Carles Puigdemont tot 13 jaar gevangenisstraf voor hun aandeel in het door Madrid verboden en verguisde onafhankelijkheidsreferendum van 2017. Het hof stelde hen verantwoordelijk voor de rellen en het verduisteren van publieke middelen. Onder de veroordeelden bevinden zich de Catalaanse parlementsvoorzitter Carme Forcadell, vicepremier Oriol Junqueras en andere ministers.

Verdeeldheid

Premier Pedro Sanchez maakte eind mei bekend dat hij de Catalaanse politici gratie wil verlenen. Hij hoopt dat dit gebaar op langere termijn kan bijdragen tot de wederopbouw van de relaties tussen Catalonië en de rest van Spanje. Maar de oppositie verwijt hem politieke berekening en een groot deel van de Spanjaarden buiten Catalonië is gekant tegen het gulle gebaar. Volgens een enquête van de krant El Mundo is niet minder 61 procent van de Spanjaarden tegen hun vrijlating. Ook het Spaanse Hooggerechtshof en het openbaar ministerie verwerpen de gratie vanwege de ernst van de gepleegde feiten en vooral vanwege het totale gebrek aan berouw bij de gedetineerden.

De bisschoppen van de tien Catalaanse bisdommen – onder wie de huidige voorzitter van de Spaanse Bisschoppenconferentie (CEE), kardinaal Juan José Omella Omella, de aartsbisschop van Barcelona - spreken, zich in hun verklaring ondubbelzinnig uit voor de gratie, die kan bijdragen tot een oplossing van het conflict en het herstel van de sociale rust in Catalonië. Daarvoor is meer nodig dan louter de toepassing van de wet. Onwrikbare houdingen helpen niet om de samenleving harmonieus op te bouwen. Slechts door die los te laten, kunnen moeilijkheden worden overwonnen en kan een dialoog tot stand komen die mogelijke oplossingen kan bieden.

Bron: Religion Digital/Kathpress.at/Les Echos