Congregatie krijgt tegenwind van 200-tal theologen en professoren
Een 200-tal theologen en professoren uit de Duitstalige wereld heeft vandaag maandag in een gemeenschappelijke verklaring, op initiatief van de Universiteit van Münster, uitdrukkelijk afstand genomen van de verklaring van de Congregatie voor de Geloofsleer waarin homoseksualiteit als een zonde werd bestempeld en de kerkelijke inzegening van homohuwelijken werd verboden.
De reactie komt kort nadat de kardinalen Peter Turkson en Sean O'Malley nog uitdrukkelijk hun steun gaven aan het responsum van de congregatie. De Amerikaanse kardinaal O'Malley, aartsbisschop van Boston en lid van adviesraad van kardinalen van paus Franciscus, erkende dat het de opdracht is van de Kerk om dicht bij de mensen te staan. Maar zij heeft ook de taak om de erg duidelijke kerkelijke leer over het sacrament van het huwelijk te verdedigen. Ook Kardinaal Turkson, de prefect van het Dicasterie voor de Bevordering van de Integrale Menselijke Ontwikkeling reageerde op gelijkaardige manier.
Vandaag heeft een groep van meer dan 200 Duitstalige professoren het antwoord van de congregatie uitdrukkelijk afgewezen. Zij verwijten de verantwoordelijken van de congregatie een gebrek aan theologische diepgang en hermeneutisch begrip en beschuldigt hen van argumentatieve hardnekkigheid. Volgens hen negeert de verklaring wetenschappelijke inzichten en is de congregatie met één enkele pennentrek erin geslaagd om haar eigen leergezag te ondermijnen. De professoren verwijten de congregatie een paternalistisch superioriteitsgevoel en noemt sommige passages uit de verklaring ronduit discriminerend voor homoseksuelen en hun levensstijl.
Wij gaan ervan uit dat het leven en de liefde van koppels van hetzelfde geslacht voor God niet minder waard zijn dan het leven en de liefde van elk ander koppel.
In Vaticaanse kringen werden de afgelopen week ook ernstige bedenkingen geformuleerd bij de manier waarop het responsum tot stand kwam. In principe gaat aan zo’n belangrijke leerstellige verklaring een ruime consultatie vooraf, terwijl deze tekst manifest slechts door een handvol mensen werd opgesteld. Hij werd al evenmin aan andere dicasteries voorgelegd zodat die nog de kans zouden krijgen om bedenkingen en aanvullingen te formuleren, ook al gaat het niet alleen om een leerstellige kwestie. Als de tekst al aan paus Franciscus werd voorgelegd, dan gebeurde dat in alle geval op het laatste moment voor zijn vertrek naar Irak. Op zijn minst wordt de indruk gewekt dat sommigen paus Franciscus, die sinds het begin van zijn pontificaat al meermaals stappen heeft gezet in de richting van de homogemeenschap, voor voldongen feiten proberen te plaatsen. Ook bisschop Johan Bonny van Antwerpen, die geloofd wordt om zijn moed en waarvan de recente uitspraken wereldwijd weerklank hebben gevonden, benadrukte zondagmorgen op de openbare omroep VRT nog dat het ondanks enkele positieve punten in de tekst globaal aan pastorale gevoeligheid ontbreekt. Ook hij vestigde de aandacht erop dat het responsum niet aan andere dicasteries, congregaties of raden is voorgelegd. Hij herhaalde zijn pleidooi voor een open, eerlijke en respectvolle dialoog, die bereid is om rekening te houden met de gevoeligheden van homoseksuelen en hun familieleden en omgeving.
Bron: Vaticannews.va/KNA/Crux/America