Corona brengt Keulse dom in de problemen

Door de pandemie kon de beklimming van de domtoren niet doorgaan en moesten de kathedraalwinkel en de schatkamer maandenlang op slot.
20/11/2021 - 11:00
De kathedraal van Keulen
De kathedraal van Keulen © Vatican Media

De dom van Keulen, die jaarlijks door miljoenen toeristen uit binnen- en buitenland wordt bezocht en de bekendste kerk van Duitsland, dreigt financieel in de problemen te komen door de coronapandemie. Volgens verantwoordelijken van de kathedraal werd door de pandemie 2,5 miljoen euro aan inkomsten gemist. Ook dit jaar is er een aanzienlijke terugval van de inkomsten voor de kathedraal, die erkend is als Unesco-Werelderfgoed.

De toegang tot de dom zou gratis moeten blijven, maar door het recordverlies wordt overwogen om dat opnieuw te bekijken. Domproost Guido Assmann kondigt echter aan dat alles in het werk wordt gesteld om ervoor te zorgen dat het monument voor iedereen toegankelijk blijft. De toegangsprijs voor het beklimmen van de toren wordt wel in alle geval verhoogd van 5 naar 6 euro voor volwassenen.

De Keulse dom heeft een jaarlijks budget van 12,7 miljoen euro voor onderhouds- en personeelskosten, plus de bouw- en renovatiekosten. Daarvan is 19 procent afkomstig van inkomsten via de kerkbelasting van het aartsbisdom Keulen. De deelstaat Noordrijn-Westfalen, de stad Keulen en de Centrale Domvereniging nemen 45 procent van de onderhouds- en werkingskosten voor zich. De resterende 36 procent - zo'n 4,5 miljoen euro – moet de kathedraal zelfstandig weten samen te brengen.

Bron: Katholisch.de