Dankviering en de langste tafel sluiten Virga Jessefeesten af

Met een feestelijk dankviering in de Virga Jessebasiliek en een lange feesttafel in het
centrum werden de 47ste Virga Jessefeesten afgesloten.
26/08/2024 - 10:56

In een gebedsviering in de Basiliek waren er stoelen te kort. De deelnemers, vrijwilligers en ook het ruimere prubliek sloten massaal aan bij dit laatste afsluitende moment van de Virga Jessefeesten. 

Luc Smeets, voorzitter van het Virga Jessecomité, nam de gelegenheid te baat om de aanwezigen te bedanken, maar ook de vele zichtbare en onzichtbare handen die van de 47ste editie een nieuw startpunt maakten voor de volgende 'zevende jaren'. 

Na de Basiliek, waar de Virga Jesse de komende zeven jaar weer haar thuis heeft, verschoof het gezelschap naar de Hasseltse winkelstraten, waar de Langste Tafel werd gedekt. Daar schoven nog vele anderen aan voor een hapje en een drankje, maar vooral om na te praten.

Luc Smeets: ‘Dit volksfeest gaat terug tot een oude traditie van het feest van de overschot, waarbij de straatgemeenschappen of rotten een feestje gaven na de Virga jessefeesten met het geld dat over was. Er waren meer dan 1.000 deelnemers aan de Langste Tafel.' 

De 47ste Virga Jessefeesten brachten met de drie ommegangen en de meer dan 350  activiteiten die er  plaatsvonden meer dan 100.000 mensen op de been.