Onweer: avondommegang Virga Jesse trekt later uit

Het aangekondigde onweer met bijbehorende code geel stuurt de planning van het Virga Jessecomité in de war. ‘Veiligheid primeert’, aldus Luc Smeets.
25/08/2024 - 15:34

De Virga Jesse-avondommegang die voor vanavond, zaterdag 24 augustus, was gepland, zal later vertrekken. Dat heeft het Virga Jessecomité beslist na advies van de veiligheidsdiensten van de Stad Hasselt, de politie en de brandweer. 

De ommegang gaat nog altijd door, maar zal pas vertrekken om 21.00 uur aan de Toekomststraat en om 21.30 uur passeren aan de tribunes op het Kolonel Dusartplein. De tribunes zijn pas toegankelijk vanaf 21.00 uur, na een laatste veiligheidsevaluatie. De laatste deelnemers zullen ongeveer rond 23.40 uur terug binnenkomen in het Virga Jessecollege, waarna er nog een korte afsluiting in de kathedraal voorzien is. 

Voorzitter Luc Smeets: ‘We vinden het belangrijk om de ommegang te laten doorgaan, gewoon omdat we weten dat de deelnemers er zo naar uitkijken. Maar veiligheid staat voorop, daarom deze verlating.’

Het nieuwe tijdsschema:
• 21.00 uur: vertrek ommegang
• 21.30 uur: aankomst tribune
• 23.40 uur: einde ommegang
• 23.50 uur: afsluiting in de kathedraal

Meer nieuws

Abbé Pierre in 1955

Ook rijst de vraag of zijn idoolstatus ertoe heeft bijgedragen dat slachtoffers van zijn seksueel geweld en machtsmisbruik niet durfden praten.

Zoals gewoonlijk spreekt de paus tijdens de terugvlucht met journalisten die hem vergezelden op zijn Azië-Oceaniëreis

Amerikaanse katholieken staan op 5-11 voor een moeilijk keuze: een kandidaat die voor abortus pleit of een die 11 miljoen migranten wil deporteren.

Slechts één boog herinnert aan de 13de-eeuwse Walsingham Abbey van augustijner kanunniken

Drie Nigeriaanse augustijnen zullen voorgaan in een van de belangrijkste katholieke bedevaartsplekken van Engeland met 150.000 bezoekers per jaar.

Portret Anselm Grün op groene achtergrond

Benedictijn Anselm Grün verkocht wereldwijd ruim 14 miljoen boeken en werd in meer dan 30 talen vertaald. Ruim 1.000 fans kwamen naar de huldiging.

Duitser Jeremias Schröder voor zijn abdij in Sankt-Ottilien.

Schröder wordt in december pas 60 en was totnogtoe abt in Sankt-Ottilien in Eresing, Duitsland. Hij volgt Amerikaan Gregory Polan op.

Geert Morlion

Morlion (70) is nu deken van Kortrijk. Hij volgt monseigneur Dirk Smet op, die bij het bereiken van de leeftijd van 75 jaar eervol ontslag kreeg.