DR Congo: onenigheid over Ceni-voorzitter

De Congolese bisschoppen dringen aan op een consensus rond de kandidatuur van de voorzitter van de Ceni, de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie.
09/10/2021 - 15:50
Mgr. Marcel Utembi
Mgr. Marcel Utembi © Cenco

Religieuze leiders in de DR Congo raken het niet eens over de benoeming van de nieuwe voorzitter van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (Ceni). Daarbij wordt Denis Kadima nadrukkelijk naar voor geschoven als opvolger van de uittredende voorzitter Corneille Nangaa Yobeluo. Maar volgens zowel de Congolese katholieke als de protestantse Kerk leunt Kadima te nauw aan bij president Felix Tshisekedi, waardoor hij bezwaarlijk garant kan staan voor eerlijke en transparante verkiezingen. De zes andere (kleinere) religieuze denominaties staan wel achter Kadima als Ceni-voorzitter.

Afgevaardigden van de protestantse en katholieke Kerk hielden maandag een kort overleg in de hoofdzetel van de Congolese Bisschoppenconferentie (CENCO). Daar bundelden zij hun grieven en spraken ze hun meningsverschillen uit, maar in hun slotverklaring onderstrepen ze tegelijk hun bereidheid tot dialoog. Mgr. Marcel Utembi Tapa, aartsbisschop van Kisangani en CENCO-voorzitter, verdedigt het standpunt dat de kandidatuur van Denis Kadima automatisch vervalt als er daarover geen overeenstemming kan worden bereikt. Dat zou betekenen dat er op zoek moet worden gegaan naar een andere consensuskandidaat.

Donatien N'shole, de secretaris-generaal van de CENCO, herhaalde donderdag op een gemeenschappelijke persconferentie met vertegenwoordigers van de katholieke en de protestantse Kerk dat beide kerken vastbesloten zijn om zich te engageren voor geloofwaardige verkiezingen in 2023. De kerkleiders zullen niet zwichten voor druk of corruptie. Dominee Éric Nsenga, woordvoerder van de Kerk van Christus in Congo (ECC), onderschreef dat standpunt en voegde eraan toe dat de kerkleiders een verantwoordelijkheid hebben voor God en voor de geschiedenis.

De voorzitter van de Nationale Assemblee, Christophe Mboso, geeft de acht religieuze denominaties 72 uur de tijd om alsnog een akkoord te bereiken over de voordracht van een voorzitter voor de kiescommissie. Zaterdagmorgen komen zij opnieuw samen om te proberen om overeenstemming te bereiken over de naam van de toekomstige president van Ceni.

Bron: RFI/Vaticannews.va