Emeritus paus Benedictus XVI hield rekening met snel overlijden

Aartsbisschop Georg Gänswein is al sinds het aantreden van paus Benedictus XVI zijn steun en toeverlaat.
29/03/2021 - 16:27
Benedictus XVI met zijn secretaris Georg Gänswein in Londen
Benedictus XVI met zijn secretaris Georg Gänswein in Londen © Philippe Keulemans

Mgr. Georg Gänswein, de persoonlijke secretaris van emeritus paus Benedictus XVI, zegt dat de emeritus paus bij zijn abdicatie ernstig rekening ermee hield dat hij al kort nadien zou overlijden. Toen hij in het voorjaar van 2013 aftrad, dacht Benedictus XVI dat hij nog maar een paar maanden te leven had, getuigt mgr. Gänswein in een interview met Die Tagespost.

Mgr. Gänswein getuigde dat hij de emeritus paus almaar beter leert kennen en ondertussen al veel beter met hem is vertrouwd. In verband met de door de coronapandemie opgelegde beperkingen blijft Benedictus XVI er erg rustig bij. De coronaregels brengen voor hen allebei naar eigen zeggen maar weinig veranderingen met zich mee. Het is bijna alsof emeritus paus Benedictus XVI met zijn ontslag van acht jaar geleden voor ons als het ware tot een experimentele lockdown heeft besloten.

Sinds zijn aftreden leeft emeritus paus Benedictus XVI met zijn beperkte huishouden, waarvan mgr. Gänswein deel uitmaakt, in afzondering in het kleine klooster in de tuinen van het Vaticaan. 

Bron: KNA/Katholisch.de