Filipijnse aartsbisschop hekelt gewetenloze politici

Volgens aartsbisschop Socrates Villegas van Lingayen-Dagupan regeren vandaag het geld en de leugen in de Filipijnse nationale politiek.
28/11/2021 - 10:00
Bisschop Socrates B. Villegas
Bisschop Socrates B. Villegas © Ucanews

Aartsbisschop Socrates Villegas van Lingayen Dagupan is van de week fel uitgevallen naar politici die nu al gestart zijn met het 'kopen' van stemmen om zich zo te verzekeren van een verkiezingsoverwinning. Ze beloven kiezers een financiële vergoeding als zij voor de betrokken politicus kiezen. Vaak ook kunnen kiezers rekenen op de praktische hulp van de politicus. Aartsbisschop Villegas is vooral verontwaardigd dat er al zo lang op voorhand en zo schaamteloos en openlijk met deze praktijken wordt gestart. Hij bestempelt de praktijk simpelweg als corruptie.

De aartsbisschop veroordeelt de teleurgang van de democratische cultuur in het land en stelt vast dat geld, macht en leugen de politiek van vandaag beheersen. In het verleden had het kopen van stemmen de dag voor de verkiezing plaats, wanneer vertegenwoordigers van kandidaten enveloppes met contant geld uitdeelden aan gezinnen die op hun lijst van supporters stonden. Sommige kiezers ontvingen tot 7.000 pesos (125 euro) om op een bepaalde kandidaat te stemmen. Vandaag zijn de verkiezingen in de Filippijnen de speeltuin geworden van de rijken en machtigen, terwijl de competente mensen geen toegang krijgen.

Diegenen die corrupt zijn, worden door het publiek achtervolgd voor selfies. Politiek is een familiebedrijf geworden. Politici willen dat hun familieleden aan de macht blijven om het geld van mensen te kunnen blijven stelen. Zij zorgen ervoor dat alleen familieleden hun openbare ambt erven, zodat hun geluk in de politiek binnen hun familie blijft. Daarom roept de aartsbisschop de katholieke keizers op om zich niet te laten omkopen.

Bron: Ucanews