Franse bisschop: 'Vaccinatie is teken van broederschap'

Bisschop Pierre d’Ornellas van Rennes, tevens de referent van de Franse bisschoppen voor bio-ethiek, pleit voor ethisch onderscheidingsvermogen.
28/07/2021 - 14:19
Inenting tegen Covid-19
Inenting tegen Covid-19 © Vatican Media

De Franse bisschop Pierre d’Ornellas van Rennes, tevens de referent van de Franse bisschoppen voor bio-ethiek, publiceerde dinsdag de tekst Vaccin et fraternité, un appel de la conscience morale. Daarin bundelt hij enkele beschouwingen over vaccinatie en de strijd tegen de coronapandemie. De publicatie valt samen met de demonstraties van Franse antivaxers, die zich op het recht op persoonlijke vrijheid beroepen om zich niet te laten vaccineren en zo te beletten dat anderen door hen met Covid-19 besmet raken. De bisschop pleit in zijn tekst voor ethisch onderscheidingsvermogen.

Centraal in zijn betoog staat de broederschap, een kardinale waarde die ons aanspoort om voor elkaar te zorgen tussen volwassenen en tussen generaties. Zich laten vaccineren, zo gaat hij verder, is in de eerste plaats niet zozeer een daad van vaderlandsliefde. Het getuigt van de broederschap voor elkaar en het impliceert de erkenning van de gelijke waardigheid en het feit dat wij allen dezelfde rechten bezitten om te leven en te worden verzorgd. (cfr. Universele Verklaring van de Rechten van de Mens). De bisschop wijst ook op de maatschappelijke pijn die door het virus is veroorzaakt en het lijden van mensen die dierbaren aan corona hebben verloren. De keuze voor de broederschap betekent ook dat wij het welzijn van anderen verkiezen boven ons eigenbelang. Ook vrijheid kan niet zonder die zorg om het welzijn van anderen gedacht worden.

De bisschop van Rennes vestigt nog de aandacht op het vertrouwenspact tussen zorgverleners en patiënten en verwijst naar de Academie voor Geneeskunde die op 9 juli verklaarde: Vaccinatie is tot op heden de meest effectieve manier om de epidemie onder controle te krijgen. Dat neemt volgens de bisschop echter niet weg dat er zorgen en vragen blijven, met name over de veiligheid van genetische technieken die voor bepaalde vaccins worden gebruikt. Daar ligt een opdracht voor de medische sector, die voor volledige transparantie moet zorgen.

De bisschop schrijft nog dat het argument van de broederschap hem ervan heeft overtuigd om zich te laten vaccineren. Maar hij begrijpt dat anderen twijfelen. Geconfronteerd met de keuze om gevaccineerd te worden, openen broederschap en vertrouwen een pad van sereniteit en evenwicht zodat iedereen zijn beslissing kan nemen in volledige vrijheid en verantwoordelijkheid.

Bron: La Croix