Franse jongeren religieus onwetend - met dank aan het onderwijs

De onwetendheid van Franse jongvolwassenen (- 35 jaar) over het christendom is vooral groot bij aanhangers van extreemrechts en de socialisten.
17/08/2020 - 16:09

Volgens een enquête van het Franse onderzoeksbureauIFOP, naar aanleiding van het hoogfeest van Maria Tenhemelopneming (15 augustus), raken Franse jongeren almaar sneller vervreemd van de basisprincipes van de christelijke cultuur en de christelijke rituelen. De enquête werd georganiseerd in opdracht van de krant Le Monde.

Volgens Jérôme Fourquet van IFOP ontbreekt het de jongeren zelfs aan een elementaire belangstelling voor een cultuur, die hun land en het Europese continent nochtans vorm heeft gegeven. Ook de term christelijke analfabeten is meer dan ooit op hen van toepassing, omdat zij zelfs de taal en de kernbegrippen die door het christendom gebruikt worden niet eens meer begrijpen. Als belangrijkste oorzaak noemt Fourquet het fenomeen van de secularisering, dat zich in Frankrijk door de globalisering net als elders sterk heeft doorgezet.

 

Houten kruisbeeld
Houten kruisbeeld © Kathpress.at

IFOP organiseerde in 1988 een gelijkaardige enquête. De nieuwe opiniepeiling werd uitgevoerd tussen 5 tot 7 augustus 2020 bij een steekproef van 1.009 personen, representatief voor de Franse bevolking van 18 jaar en ouder.

Enkele opmerkelijke gegevens uit de studie:

  • één op de twee Fransen kent het Onzevader (56 %) en bijna evenveel het Weesgegroet, tegenover respectievelijk 67 en 61 procent 32 jaar eerder
  • het Onzevader is bekend bij 78 procent van de Franse katholieken en 95 procent van de praktiserende katholieken, evenals 69 procent van de protestanten, en 37 procent van de Fransen die tot een andere religie behoren
  • slechts 42 procent  van de ondervraagden onder de 35 jaar kent het Onzevader nog en bij deze leeftijdsgroep kent slechts 29 procent het Weesgegroet
  • kiezers van Emmanuel Macron (64 %) en François Fillon (64 %) kennen het Onzevader, dat als een referentiegebed voor christenen wordt beschouwd, beter dan de kiezers van Marine Le Pen (62 %) of Jean -Luc Mélenchon (48 %)
  • Fransen hebben almaar minder vaak religieuze voorwerpen in huis, zoals een kruisbeeld (17 %), een rozenkrans (25 %), een Mariabeeldje (23%) of een Bijbel (31%)
  • 44 procent van de Franse bevolking en 47 procent van de 50-plussers kent de betekenis van Pasen
  • bij de jongeren beneden de 35 jaar kent nog nauwelijks 34 procent de betekenis van Pasen; nauwelijks 7 procent van deze jongeren kent nog de betekenis van Pinksteren

Het christendom is voor een groot deel van de jongere generaties een vreemde, zelfs onbekende taal geworden, besluit Jérôme Fourquet. Hoofdverantwoordelijke voor die onwetendheid is volgens de onderzoeker zonder enige twijfel het Franse onderwijs, dat nauwelijks nog belang hecht aan de overdracht van de 'religieuze cultuur'.

Bron: IFOP/La Croix/Kipa-Apic