Franse kerkleiding vroeg te stemmen voor algemeen welzijn

De Franse bisschoppen vroegen de kiezers om zich niet te onthouden en om zo mee de democratie te steunen.
22/06/2021 - 11:21

De Franse bisschoppen hebben vlak voor de departementale en regionale verkiezingen van afgelopen én komende zondag opgeroepen om zich niet te onthouden en daadwerkelijk hun stem uit te brengen voor het algemeen welzijn. André Talbot van de Bisschoppelijke Commissie Gerechtigheid & Vrede erkent dat de burgers met hun gedachten allereerst bij hun gezondheid en de wens om terug te keren naar een normaal leven zijn. Bovendien denken veel burgers ook al aan de presidentsverkiezingen van 2022. Desondanks liggen vele belangrijke verantwoordelijkheden in de handen regionale en departementale overheden, vooral dan de voor meest kwetsbare bevolkingsgroepen, maar ook onderwijs en milieu. Daarom mogen wij niet toegeven aan de bekoring om ons te onthouden, want dat zou een ernstige verzwakking betekenen van de democratie.

Aartsbisschop Luc Ravel van Straatsburg herinnert eraan dat stemmen voor christenen een recht en een plicht is. Hij acht het essentieel dat het volk regelmatig en massaal zijn overtuigingen en keuzes duidelijk kan maken. En hij benadrukt dat niet stemmen een aanzienlijke verzwakking betekent van de democratie. Hij roept op om te stemmen overeenkomstig het geweten en niet volgens de emoties van het moment.

Volgens aartsbisschop Vincent Dollman van Cambrai is een stem een stem voor de bevordering van de broederlijkheid. Christenen kunnen hun afgevaardigden hiermee herinneren aan de band tussen de Franse samenleving en referentiepunten van het Evangelie en de traditie van de Kerk, zoals het onvoorwaardelijke respect voor het leven, de ondersteuning van armen en migranten en de bescherming van de schepping.

Bron: Vaticannews.va