Franse oblaten zetten omstreden priester uit de congregatie

De aankondiging van de Franse oblaten om de verdachte confrater weg te zenden, valt samen met het bezoek van een inheemse delegatie uit Canada.
15/09/2022 - 13:47

De oblaten van de Onbevlekte Maagd Maria (OMI), een congregatie die in 1816 in Frankrijk werd opgericht en wereldwijd ca. 3.700 leden telt, start een canonieke ontslagprocedure tegen hun 92-jarige confrater Joannes Rivoire, die wordt beschuldigd van de aanranding van drie minderjarigen toen hij als missionaris actief was bij de Inuits in Canada. Hij negeerde ons bevel om zich bij de Canadese justitie aan te bieden, verklaarde provinciaal Vincent Gruber. De mededeling van de congregatie valt samen met het bezoek van een delegatie van Canadese Inuits, die naar Frankrijk is gereisd met de eis dat de missionaris zou uitgeleverd worden. Ook de missionaris zelf had een korte ontmoeting met de delegatie, maar herhaalde met klem dat hij zich nooit aan misbruik schuldig heeft gemaakt.

De 9-koppige Inuit-delegatie werd eerder van de week ontvangen in het moederhuis van de congregatie in Lyon, nadat ze eerder ook al in Parijs bij de overheid op de uitlevering van de pater had aangedrongen. Het Franse ministerie van Justitie herinnerende eraan dat Frankrijk zijn onderdanen niet uitlevert. Ottawa vaardigde in augustus een arrestatiebevel uit, na een nieuwe klacht tegen de geestelijke. Canada had eerder al in 1998 en 2017 zijn uitlevering gevraagd, opdat hij zou kunnen terechtstaan voor de aanranding van drie minderjarige meisjes in de jaren 1960. 

Bron: La Presse